Du kan chippe bilen din - uten å betale avgift

- Dessuten er det helt lovlig. Det hevder kjent motortuner.

Tommy med chip chip skarp 2
Tommy med chip chip skarp 2

- De aller fleste som chipper bilen sin trenger ikke betale en krone i avgift. Det henger sammen med hva staten bruker som effektgrunnlag når de regner ut hk-avgiften, forteller Tommy Schønberg.

I store og strøkne lokale på Lørenskog holder motortuneren til. Han spesialiserer seg på chiptuning, og er størst i Norge innen dette feltet. Schønberg er lettere provosert over Statens offensiv mot de som chiptuner bilen sin, og vil gjøre folk oppmerksom på det som i hans oppfatning er et smutthull.

Tommy forteller nemlig at det er fullt mulig å chippe bilen din uten å betale ekstra avgifter, og det helt lovlig!

Trimmerne skal tas - les mer om det her

150 er kanskje bare 120

- Bilfabrikkene måler motoreffekten etter en DIN-standard. Det gjøres ved at motoren blir målt før den blir satt inn i en bil, og uten dynamo, klima, servo og andre effekttyver. Men når motoren kommer i bilen din, så har mye av den effekten forsvunnet, forteller Schønberg.

Tommy portrett 2
Tommy portrett 2

- Dette skjer på grunn av at de nevntene faktorene trekker effekt. I tillegg kommer effekttap gjennom drivverket, som kan være over 10 prosent og så høyt som 20 prosent på noen firehjulstrekkere..

- Det vil si at hvis man måler effekten på for eksempel en bil som i vognkortet har 150 hester, så hender det ofte at den ikke har mer enn rundt 120 hester - noen ganger enda lavere, sier han.

LES OGSÅ: Hva koster det å trimme bilen min?

Biltilsynet

- Biltilsynet (Trafikkstasjoner red. anm.) måler effekten på biler de mistenker for trimming med en rullende landevei. Denne måler effekten ut på hjulene, og det betyr at du kan kjøre med oppgitt effekt ut på hjulene, men det er det da nesten ingen som har.

- Chipper du bilen opp til oppgitt effekt, da snakker vi om effekt ut på hjulene, så betyr det at du i mange tilfeller kan trimme bilen din med så mye som 30 hester uten at du skal betale én krone i avgift.

Sikkerhetsmargin

- Biltilsynet har sagt i media at de har et slingringsmonn på 12-15 prosent. Hvis man skal tro på det, så betyr det at en bil på 150 hester kan ha 177,5 hester helt lovlig, sier Tommy

Han er allikevel ikke sikker på om du bør trimme 150-hesteren din til 177,5 hester, selv om du har muligheten.

- Her ville jeg nok anbefalt en viss sikkerhetsmargin. Alle vi som driver med motortuning vet at bremsebenker kan gi veldig forskjellige resultater, selv to ganger etter hverandre med samme bil.

- Jeg vet ikke om statens bremsebenk gir høy eller lav måling, og måler de bilen din to ganger så skulle ikke forundre meg om de valgte det høyeste resultatet. Derfor ville jeg lagt inn litt sikkerhetsmargin, avslutter han.

Dette må du vite om chiptuning - les mer her