BILLIG: Første generasjon Porsche Panamera får man nå til under 300.000 kroner.
BILLIG: Første generasjon Porsche Panamera får man nå til under 300.000 kroner.

Du bør kanskje ikke kjøpe den – selv om du har råd

Gammel og billig Porsche kan være skummelt bruktbil-kjøp.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei. Jeg er på utkikk etter en ny bruktbil i prisklassen 350.000-400.000 og gjerne med minst 300 hestekrefter. Kom over Porsche Panamera på finn.no og lurer på hvordan disse bilene er som bruktbiler?

Er de pålitelige eller burde man styre unna og gå for noe annet i denne prisklassen som er gromt og gir bra med lyd fra seg?

Benny svarer:

Heisann og takk for interessant spørsmål.

Panamara er en ekte kjøremaskin. Her bys det på supre ytelser og man får i tillegg kjøreegenskaper som kombinerer det sporty og komfortabel på en forbilledlig måte. Også her skiller det noe mellom de ulike variantene. For i kjent Porsche-stil – modellutvalget er stort. Alt fra diesel, via hybrid, V6 og V8 bensin til Turbo S med 570 hk og ulike spesialutgaver. Dessuten byr bilen på rimelig god plass også.

Også interiøret står seg bra etter alle disse årene og materialkvaliteten er skyhøy. Det første generasjon Panamera har fått mest kritikk for, er nok det utvendige designet. Direkte lekker må jeg innrømme at jeg ikke synes den er. På den annen side – den har sterk aura og tilstedeværelse. Dette er en bil du ikke overser.

HOLDER FORTSATT: Interiøret i Panamera står seg fortsatt godt.
HOLDER FORTSATT: Interiøret i Panamera står seg fortsatt godt.

Første generasjon gikk fra 2010 fram til 2016 og man kan nå få de billigste til under 300.000 kroner. Klart at det kan friste. Men vi snakker da om 12 – 13 år gamle biler med høy kilometerstand og ikke alltid med den beste oppfølgingen. Noe som kan være skummelt.

Skal man ha en slik bil, er jeg overbevist om at det å lete opp «riktig» bil, og heller betale litt mer for den, er kjempeviktig. Da kan du fortsatt få mye bilglede for pengene.

På den annen side: Vi snakker fort om 10 -12 år gamle biler som har rullet et stykke, for den prisen du antyder. Porsche både var og er et dyrt bilmerke i innkjøp. Det speiler også service og reparasjonskostnadene. De er alt annet enn rimelige. Selv om den generelle kvaliteten jevnt over er god, går også eldre Porscher i stykker.

Dette må sjekkes

Riper i sylinderløpene kan føre til høyt oljeforbruk, at motorlampen lyser og at bilen ikke går som den skal. Motorbytte blir ofte løsningen på det problemet. Om det er dyrt? Ja, det kan du skrive opp at det er. Regn med rundt en halv årslønn med normal inntekt.

DESIGN: Første generasjon Panamera fikk en del kritikk for designet.
DESIGN: Første generasjon Panamera fikk en del kritikk for designet.

På biler med V8-motor kan det, på de første par årsmodellene, være problemer med bolter til registerdrev / kamaksler. Vannlekkasje fra vannpumpe er ikke uvanlig, PDK-girkassen kan ha feil.

Feil på den automatiske bakspoileren er et annet kjent problem. Det høres kanskje ikke så alvorlig ut, men for å få fikset dette må man skifte hele greiene. Om det koster penger? Ja – det gjør det. Feilkoder og varsellamper på airbager, fjæringssystem og motorlamper kan være er et annet problem. Kjøp ALDRI en bil og tro at «den er bare å slette».

I tillegg må man også sjekke alle elektriske funksjoner, forstilling, hjuloppheng, dekk og bremser. Også disse tingene er dyrt på slike biler om du må sette det bort.

Det er nesten litt fristende å si som jeg har sagt mange ganger tidligere: Hadde man ikke råd til å kjøpe den som ny – så har man heller ikke råd til å eie den som bruktbil. Det er mye sant i dette, selv om det ofte er litt mer nyansert – tross alt.

Det handler mye om å lete fram en god og fin bil i god teknisk stand. Jeg ønsker deg lykke til med Porsche-jakten

Les også: Trengte bare en liten del – endte opp med å kjøpe hele bilen

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: – Er det normalt at bilen girer tregere når det er kaldt?

Video: Her har vi en gammel luksusbil på bruktbiltest