Dropper båten - kjøper bobil
Se hvorfor nordmenn endrer ferievaner.

Antall bobiler og campingvogner med norske skilter fortsetter å øke. Kjøperne er lei av korte somrer og dårlig vær.
Ved årsskiftet var det registrert drøyt 33.400 bobiler her i landet, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).
– Økningen fra året før var på nær 2.600 enheter. Antallet har steget jevnt over lang tid. For fem år siden var antallet om lag 22 500, sier Thorvald Gjønnæss, produktsjef i OFV.
Også antall campingvogner har økt.
– Ved inngangen til 2013 rullet det 97.700 campingvogner på norske veier, opp 2.100 fra året før. Vi nærmer oss med andre ord raskt 100.000, sier Gjønnæss.
SE VIDEO: Bobilferie: Her realiserer Broom-Larssen en gammel drøm
Vil være mindre væravhengig
– Mange av kundene forteller at de har valgt å bytte fra båt til bobil for at ikke ferien skal være så væravhengig, sier Odd Askjem i Askjems Camping-Center i Sem i Vestfold.
Noen har også kvittet seg med hytta, eller vil gjøre seg mindre avhengig av den.
Lei av hyttenaboen
– Man kan jo gå lei av å feriere side om side med samme hyttenabo i tiår etter tiår. Samtidig hører vi ofte at folk synes sesongen er kort når man tilbringer tiden bare ved hytta, sier Askjem.
Han har lagt bak seg tidendes beste aprilsalg. Månedsomsetningen nådde 37 millioner kroner. De senere årene har vært preget av stadig nye rekorder.
Sjekk denne restaurerte bobilgodbiten!
Godt voksne kjøpere
– I fjor omsatte vi for 184 millioner kroner og leverte 550 enheter, nye og brukte. De mest populære bobilmodellene har en nypris på mellom 600 000 og 900 000 kroner.
Bobilferie appellerer sterkest til den modne delen av befolkningen. Kjøperne er gjerne i aldersgruppen 55 pluss. Campingvognkundene er ofte noe yngre, fra 35 år og oppover.
Store forskjeller
– Den store interessen for bobiler betyr at mange skal ut på veiene med tunge, store kjøretøy i sommer. Det er viktig å tenke sikkerhet og være klar over at kjøreegenskapene kan avvike ganske mye fra en vanlig bil, sier Katrine Køste, produktsjef i Vianor.
Hun forteller at etterspørselen etter dekk til bobiler er økende.
– Mange har nok dekkene lenger enn det som er vanlig for personbiler, fordi kjørelengden i gjennomsnitt er kortere. Men med den økningen i bestanden vi har sett de senere årene, er det klart at det begynner å bli et ettermarked for slike dekk.
LES OGSÅ: VW Camper: Når du vil skille deg ut på campingplassen
Riktige dekk
Når tiden er inne for å bytte er det viktig å passe på at man får dekk som stemmer med den belastningskoden som finnes i vognkortet, ifølge Køste.
– Hvis ikke kan man risikere at dekkene ikke passer til bobilens vekt og normale hastighet. Det øker faren for punktering og kan gi svekkede kjøreegenskaper.