Drømme-SUV-en slaktes i kvalitetsundersøkelse

Oppsiktsvekkende dårlig resultat for Volvo XC90 - attpåtil på hjemmebane.

Volvo XC90
Volvo XC90

Volvo XC90 har i mange år hatt en nesten unik posisjon blant norske bilkjøpere. Dette er manges drømme-SUV - både som nybil og ikke minst i brukmarkedet.

Her går den unna som varmt hvetebrød. Bare Toyota HiAce blir raskere solgt enn XC90 av bilene som legges ut av forhandlere på finn.no.

Men det er nok andre ting enn kvaliteten som gjør at XC90 er etterspurt. På dette området kommer XC90 påfallende dårlig ut.

Tredje sist

Den nylig publiserte 2009-utgaven av Svensk Bilprovnings store kvalitetsundersøkelse er ikke hyggelig lesning for de som har lyst på XC90. Statistikken er basert på kontroller av til sammen 117 000 2006-modeller.

Totalt er 199 bilmodeller rangert etter feilprosent. Og på denne lista havner XC90 med dieselmotor tredje sist - på 197. plass, bare "slått" av Renault-modellene Trafic og Espace.

Hele 24 prosent av alle de kontrollerte XC90-ene får "ikke godkjent". Gjennomsnittet ligger for øvrig på fire prosent.

Les mer om XC90 i Brooms bruktbilguide - klikk her

Ganske unødvendig

- Dette er et oppsiktsvekkende høyt tall for biler altså er bare tre år gamle. Vi skal også huske at XC90 begynner å bli en "godt voksen" bilmodell. Dette er altså ikke snakk om barnesykdommer, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Hva er problemet?

- Først og fremst forstilling. Her er XC90 sterkt overrepresentert. To prosent av de kontrollerte bilene blir underkjent på grunn av feil med forstillingen. Tallet for XC90s del er 13 prosent!

- Endeledd og lenkarmer har Volvo slitt med i mange år. Nettopp av den grunn skulle du tro dette var ganske unødvendig. Jeg skal ikke spekulere i om dette skyldes manglende vilje til å løse problemet eller ikke. Men her slår det i alle fall kraftig tilbake på Volvo. Et resultatet som dette kan de umulig være stolte av - attpåtil på "hjemmebane", sier Benny.

Les også: Disse bilene taper du minst på

Så ny som mulig

- Det er ikke første gang XC90 kommer dårlig ut i kvalitetsundersøkelser?

- Nei og særlig i starten var det mye smårusk. Mitt inntrykk har vært at Volvo har forbedret bilen ganske mye underveis, det skulle da også bare mangle.

- Jeg pleier generelt å anbefale å kjøpe så ny bil som mulig hvis man er i bruktmarkedet for XC90. Men denne undersøkelsen beviser dessverre at det ikke er nok - når selv tre år gamle biler sliter med så mye feil.

Komplett servicehistorie

- ...men hvis man likevel har lyst på en brukt XC90?

- Jeg vil ikke fraråde noen å kjøpe denne bilen hvis man virkelig har lyst på den. Men sjekk nøye før kjøp - og da særlig eventuelle forstillingsfeil. Vibrasjon i bremsene på grunn av dårlige bremseskiver er en gjenganger, både foran og bak. Og en del biler er plaget med skjevt slitte dekk, på grunn av de før nevnte forstillingsfeilene.

- Det er også viktig med komplett servicehistorie. Det er relativt mye å velge mellom i bruktmarkedet, så her er det all grunn til å være kresen, konkluderer Benny.

De verste firehjulstrekkerne - se oversikten her

11967_1_5
11967_1_5