
– Drapsmaskiner som vil ta liv
Dekket til høyre ble plukket av en utenlandsk trailer på 50 tonn.
Dekket til høyre er plukket av en utenlandsk trailer på 50 tonn langs vinterveiene i Rana. Fagpersoner er rystet over sjåførenes likegyldighet over at det er drapsmaskiner de kjører.
De siste ukene har Rana Bladfokusert på utenlandske trailere med dekk som ikke er tilpasset norske vinterveier.
Regjeringen har lovet penger til økte kontroller og myndighetene sier de er på ballen.
På sommerdekk
Vi snakket med fagpersoner som har jobbet med de omtalte trailerne de siste ukene. De er rystet over det de ser.
– De kjører på slitte sommerdekk som ikke har noen ting med vinter i Norge å gjøre. Kanskje passer de i Polen eller Latvia, men de kommer til kort på snø. Vi plukket disse dekkene av en trailer som veide rundt 50 tonn. Hvis sjåførene tror de kan komme seg fram, eller enda verre, stoppe opp med disse dekkene drømmer de. Dette er drapsmaskiner som vil ta liv. Det er bare et spørsmål om tid, sier Torbjørn Grønningsæter, ved Dekkmann Mo i Rana.
Tar sjansen
Han er rystet over holdningen til sjåførene.
– Det virker som om de bare tar sjansen på at det skal gå bra og rister på hodet fordi de er blitt bøtelagt eller fått kjøreforbud. Derfor må det snart skje noe hos transportørene. De må ta grep for å få disse livsfarlige kjøretøyene av veien. Sjåførene bryr seg ikke, sier Grønningsæter.
Stig Ove Strøm ved Mo dekksenter sier seg enig i uttalelsen fra sin konkurrent. Han sier vinteren har startet på verst mulige vis.
– Det har aldri vært så mye som nå. Vi har hatt travle vintre tidligere, men med tanke på at snøen akkurat er kommet frykter jeg det verste. De utenlandske trailerne som ferdes langs veiene i Norge har ikke noe her å gjøre. De har dårlige dekk, er uten kjettinger som passer og sjåførene har ikke peiling på hva de driver på med.
De er kunnskapsløse når det gjelder norsk vinter og jeg er livredd når jeg møter en av disse på vinterveiene. Dette vil ende i forferdelse. Det er jeg sikker på, sier Strøm.
Kjeppjaget av sjefen
Han sier videre at sjåførene han har snakket med er kjeppjaget inn i Norge av sin arbeidsgiver og at penger styrer showet.
– De kan ikke gjøre noe annet. Eieren i Latvia, Russland eller Polen sier kjør og da er det bare å lystre. Det som skremmer meg er at de gjør dette med risiko for eget og andres liv, men det ser ikke ut til å bry dem nevneverdig. Her er det pengene som rår. Det eneste virkemidlet er at de stoppes på grensen slik at eierne vet at dette ikke er godkjent i Norge. Først da vil de lære, sier Strøm.
To akslinger
Strøm sier at det ikke bare er dårlige dekk som er problemet. To akslinger er ikke lagd for å kjøre på vinterveier.
– De har bare to akslinger. Det betyr ett dekksett foran på bilen og ett sett drivhjul. Når det blir glatt får de ikke press nok på veien og derfor sklir det både hit og dit. Ingen norske trailere har kun to akslinger. De har minimum tre og da kan man løfte ned ett dekksett slik at det blir mer kontaktflate med veibanen. Det kombinert med kjettinger er det eneste som holder, sier han.
Rimelig forsikring
Ved Scania Mo i Rana snakker de med mange norske sjåfører. Utenlandske trailere er ett hett tema.
– Det er kun det som de snakker om. Norske trailersjåfører er like redde som den vanlige mann. Drapsmaskinen har dårlige dekk, to akslinger og kjettingene, hvis de har, passer ikke.
Når man tenker på at ett sett kjettinger til drivhjulene bare koster 2.500 kroner er det noe alle burde hatt. De utenlandske trailerne med dårlig utrustning skulle vært plukket av veiene i Norge. De utgjør en enorm risiko for andre bilister, sier Hugo Henriksen ved Scania.
Du kan lese mer om bil og trafikk på ranablad.no – her:
SE OGSÅ: Han trekker løs 40-tonns vogntog – med pappas stasjonsvogn