Dorthe måtte ligge på hattehylla

Hun møter personer med ekstrem billidenskap. Selv vokste Dorthe opp i en bitteliten Fiat.

Dorthe Giugario
Dorthe Giugario

- Jeg har fått et annet syn på bilinteresse og de som er bilinteresserte etter å ha laget dette programmet. Og det håper jeg også seerne får, sier Dorthe Skappel.

I ukens utgave av "Ekstrem Lidenskap" på TV 2 er det bil og bilinteresse som er tema. Og Dorthe møter en rekke spennende mennesker som lever ut drømmene sine.

- Kan du fortelle litt om TV-serien?

- Vi tar for oss emner som for de aller fleste kun er en del av hverdagen, men som for noen utvikler seg til å bli en ekstrem lidenskap. Nå har vi kommet til bilen.

Debuterte sent

- Hva er ditt forhold til bil?

- Mine første bilopplevelser er fra turer i familiens Fiat 500. Det var mamma og pappa i forsetet, og oss tre barna bak. Det var utrolig trangt, så én måtte ligge på hattehylla! Kanskje ikke så veldig trygt? I tillegg satt mor og far og røkte, så man var mye kvalm i den bilen!

Dorthe Skappel sammen med Frank M. Rinderknecht, grunnlegger av Rinspeed.
Dorthe Skappel sammen med Frank M. Rinderknecht, grunnlegger av Rinspeed.

- Du var tidlig oppe i hattehylla, men du debuterte ganske sent som sjåfør?

- Jeg tok ikke lappen før jeg var 37 år. Og fra den dagen har nok bil først og fremst vært et fremkomstmiddel for meg. Derfor synes jeg det virket spennende å finne ut mer om lidenskapen rundt bil. De som er opptatt av hvordan den skal se ut, hvor mye krefter den skal ha, hvor fort den kan gå - også videre.

Her kan du lese mer om Dorthes privatbil

Smittet av lidenskap

- Hva får vi se i kveld?

- Vi oppsøkte det sprøeste vi kunne finne. Det ble et besøk hos firmaet Rinspeed i Sveits - de bygger alle mulige slags gale konsepter. Vi var på Goodwood i England, som huser en fantastisk festival for veteranbilracing der alt er tidsriktig – til og med klærne til publikum. Vi var på Morgan-fabrikken, for å se kanskje verdens mest gammeldagse måte å lage nye biler på. Også var vi på besøk hos den italienske bildesigneren Giorgetto Giugiaro.

Klikk på videovinduet under for å se Dorthe hos Morgan

- Ble du litt smittet av denne lidenskapen selv?

- Ja! Goodwood var kjempegøy. Baner og bygninger er bygget opp helt autentisk. Gamle førerlegender i tidsriktige kjøredresser, med hjelmer som har sett bedre dager. Jeg er veldig opptatt av design, så jeg synes det var stort å møte herr Giugiaro. Der fikk vi se en Ferrari de ansatte hadde spesialbygget til ham - som gave til 50-års dagen. På spørsmål om hva den var verdt, svarte han bare ”it´s priceless!”

Topp 5 fra Goodwood - les mer her

Minne for livet

- Hvilken bilopplevelse kommer du til å huske best?

- Den mest spesielle opplevelsen var nok på Morgan-fabrikken. Vi møtte en veldig søt, gammel herremann som hadde jobbet der i 50 år. Den dagen vi var der, fikk han inn en gammel Morgan som skulle restaureres. Blant annet skulle den få ny kalesje. Så viste det seg at det var denne mannen som hadde laget kalesjen da bilen var ny. Det var faktisk ganske rørende.

- Og hva er Dorthe Skappels drømmebil?

- Jeg er oppvokst på Ekeberg, og der har det vært biltreff i mange år. Der gikk det an å kjøpe modellbiler av Morgan, så det var drømmebilen helt fra jeg var ung. Det er nok fortsatt Morgan som er drømmen, spesielt etter besøket på fabrikken.

Dorthe Skappels drømmebil, en Morgan.
Dorthe Skappels drømmebil, en Morgan.

- Har det å lage et program om bil påvirket deg på noen spesiell måte?

- Jeg har nok fått et litt annet syn på bil. Nå ser jeg mer nøye på hva folk kjører, og analyserer dem litt etter det. Før vi gikk i gang var det en som fortalte meg at han samlet på BMW-er. Da skjønte jeg ikke vitsen, men det gjør jeg nå. Jeg skjønner godt at bil kan være en lidenskap. En ekstrem lidenskap!

Les mer om Morgans modeller i Norge - klikk her