Dømt for å ha solgt 590 biler svart

Retten mener bilselgeren unndro inntekter på nesten 13 millioner kroner.

Her ble det drevet omfattende svart salg av biler. Nå er innehaveren av Bryn Bilforretning dømt i lagmannsretten. Bilde fra TV 2 Nyhetene.
Her ble det drevet omfattende svart salg av biler. Nå er innehaveren av Bryn Bilforretning dømt i lagmannsretten. Bilde fra TV 2 Nyhetene.

- Jeg trodde at jeg hadde sett mye. Men jeg har aldri sett så store svarte penger i omløp som vi har sett i bruktbilhandelen.

Det sa skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til TV 2 Nyhetene etter en omfattende kontroll tilbake i 2008.

I denne sammenhengen kom det også opp at Bryn Bilforretning i Oslo skulle ha solgt et betydelig antall biler svart. Oslo likningskontor anslo først at det var snakk om 2000 biler og en inntekt på nærmere 50 milllioner kroner.

LES OGSÅ: Svart bilsalg for over en milliard

Tre og et halvt års fengsel

Tord Christian Dønnum som drev Bryn Bilforretning fram til en konkurs i april 2006 mente antall biler og omsetningstall var betydelig oppblåst.

Dønnum fikk først fire års fengsel i tingretten. Han anket, og nå er han dømt til tre og et halvt års fensel av Borgarting lagmannsrett.

Dønnum erkjente å ha solgt 590 biler svart i tidsrommet 1999 til 2003. Lagmannsretten har kommet til at Dønnum minst har unndratt en inntekt på 13 millioner kroner.

Forbrytersk forsett

Tord Christian Dønnum er nå dømt i lagmannsretten for omfattende salg av biler svart. (Foto: TV 2)
Tord Christian Dønnum er nå dømt i lagmannsretten for omfattende salg av biler svart. (Foto: TV 2)

Dette heter det blant annet i dommen fra lagmannsretten:

"Tord Dønnum har på en omfattende og utspekulert måte redusert de inntekter og det avgiftsgrunnlag som skulle ha vært oppgitt til henholdsvis beskatning og avgiftsberegning i Bryn Bilforretning.

Han har over lang tid utvist et fast forbrytersk forsett og manglende respekt for næringsdrivendes grunnleggende forpliktelse til å betale skatt."

LES OGSÅ: Mye svart arbeid i bilvaske-bransjen

Her kan du se innslaget på TV 2 Nyhetene:

517225

"Svarte" ble gjort "hvite"

I følge Dagens Næringsliv skal Dønnum ha skreddersydd regnskapsrutinene til å kunne drive med svart omsetning.

"Biler skal ha blitt solgt svart, doble kontrakter har blitt brukt og mangelfulle og misvisende regnskapsføring er ført".

Avisen skriver videre:

"I praksis skal kontantoppgjør og bankremisser ha blitt holdt utenfor regnskapet, og i de tilfelle kundene betalte ved overføring fra bank til selskapets konto ble potensielt ”svarte” biler gjort ”hvite” ved at de tidligere kjøpene ble bokført samtidig med salgene. Ifølge Tord Dønnums forklaring har han drevet på denne måten helt siden han begynte med kjøp og salg av biler i 1986".

Går på trygd

Etter storkontrollen i 2008 mente skatteetaten at mellom 20 og 80 prosent av bruktbilsalget var svart.

De avslørte også at flere av de som jobber i bransjen går på trygd i tillegg til å selge biler.

Del med Facebook-vennenene dine

LES OGSÅ: - På tide at noen blir tatt for å jukse med EU-kontrollen

Tror du dette fortsatt er like utbredt? Si din mening i kommentarfeltet under: