
Dobbelt så mange bil-konkurser
Skjer selv om salget er rekordhøyt. Dette bør du tenke på:
Bilbransjen er inne i en aldri så liten gullalder i Norge. Ikke siden 1986 har det blitt solgt flere nybiler, samtidig er det svært høy omsetning av brukte biler.
Det er imidlertid ikke bare fryd og gammen rundt om hos de som selger biler i Norge. Tvert imot. Tall fra Brønnøysundregisteret viser at det faktisk er en betydelig økning i antall konkurser i denne bransjen.
Negativ utvikling
Nyhetstjenesten bilnytt.no, (krever abonnement), har sett nærmere på utviklingen. Konklusjonen er at det har vært mer enn dobbelt så mange konkurser blant bilforhandlere organisert som aksjeselskap i første halvår 2015, kontra samme periode i fjor.
Bilnytt skriver at det i 2014 totalt sett var 26 konkurser innenfor bransjen. Men utviklingen var sterkt negativ utover i året. Første halvår 2014 var det nemlig bare sju konkurser.
Denne utviklingen fortsetter i år, med 15 konkurser i første halvår. Tre av disse var for øvrig merkeforhandlere.
Luksushotell? Nei, dette er en bilbutikk
Se an forhandleren
For vanlige forbrukere er det naturligvis viktig å være klar over faren for at en bilforhandler kan gå konkurs.

– Jeg tror nok de færreste overhodet tenker over at det kan skje. Men en konkurs kan få store konsekvenser, også for forbrukerne. Her er det særlig viktig å være forsiktig med ting som forhåndsbetaling. Mitt råd er å tenke litt worst case. Ta høyde for at ting kan gå galt, og sikre seg best mulig, sier Brooms bilekspert Benny Christensen, som selv har mange år bak seg i bilbransjen.
– Det viktigste man kan gjøre er nok å se an forhandleren. Hvis det er et tradisjonsrikt og solid selskap er sjansen mindre for at det kan gå galt, en hos en kar som startet opp i fjor høst og har åtte-ti bruktbilbiler utenfor kontor-brakka. Men det er som kjent ikke alltid ting er på stell bak en fin fasade heller. På nettet er det mange steder man kan gå inn og se regnskapstall, uten at det koster noe som helst. Det kan være en billig forsikring, sier Benny.
– Hva skal til for å bli en bra bilselger?
Få det skriftlig!
– Andre ting man kan gjøre?
– Sjekk bilen du vurderer å kjøpe så godt mulig. Hvem står som eier? Er det heftelser på den? Hvis en forhandler er useriøs eller på nippet til å gå konkurs, er det all grunn til å ta de forholdsreglene man kan ta.
– Husk også å få alt av viktige ting skriftlig. Muntlige avtaler er juridisk sett like gyldige, men det er dessverre mange eksempler på at det ikke er slik i praksis, avslutter Benny.
Derfor er erfaren bilselger livredd for Tesla

TopGear låner luksusbil fra Ski

Bruktbil-kuppet var litt for godt til å være sant

Årets ærligste bilselger?

Slik får bilselgeren deg på kroken

Svigermor var ikke særlig fornøyd ...

Sjeldent stygg bruktbil
