Disse billigbilene bør du styre unna

Bruktbil til lavpris kan fort bli dyrt.

Dette er noen av bilene som kommer dårlig ut i den nye undersøkelsen
Dette er noen av bilene som kommer dårlig ut i den nye undersøkelsen

Billige bruktbiler er alltid en viss grad av risikosport, men noen mer enn andre.

Det er jo så klart også en grunn til at noen av oss kjøper billigbiler – enten det er litt skranten økonomi eller at vi ikke vil prioritere å bruke mye penger på bil. Uansett blir det ekstra viktig å velge riktig bil i denne prisgruppen.

Du må være ekstra på vakt når bilene får et sekssifret antall kilometer på telleverket og kanskje ti-tolv år på bakakselen ...

Disse nybileierne er aller mest fornøyd

Billig å kjøpe – dyr å kjøre

Vi har sett nærmere på statistikken fra danskenes svar på Biltilsynet. De har utarbeidet en oversikt over de 12 år gamle bilene (1999-2000-modellene) med flest feil.

Over 500.000 biler ligger til grunn for statistikken og minst 100 av hver modell må være kontrollert for å gi et grunnlang.

Historikk

Så gamle biler er vanligvis ikke så dyre i innkjøp, men det hjelper lite hvis du får verkstedregninger på tusenvis av kroner stadig vekk

– Her er det ofte smart å ikke henge seg opp i verken kilometersand, biltype eller årsmodell. Det er mye viktigere å lete opp en hel og pen bil med fornuftig vedlikeholdshistorikk, god eierhistorikk og ikke minst en fersk EU-kontroll, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Store forskjeller

At det er store forskjeller her er det liten tvil om. Taperen har hele 10 ganger så mange feil som vinneren.

– Hvorfor det?

– Volvo S80 som går til topps her en mye dyrere bil en Forden som havner på jumboplass. Ofte er det jo slik at dyrere biler passes bedre på med vedlikehold. Men også her finnes unntak.

– Alle har vel hørt historien om den gamle bilen som har hatt bare en eier og som kun ble kjørt til og fra kirken på søndager – men bare hvis det ikke regnet – av en svært forsiktig eier. Det er jo den bilen man bør prøve å få tak i, humrer Benny.

Prioriter sikkerhet

– Sjekk nøye FØR kjøp og ikke se deg blind på en fin farge, stort stereoanlegg eller tøffe hjul. Det kan nemlig bli dyrt – ofte svært dyrt – å kjøpe billigbil, sier han videre.

– Hva slags feil er det snakk om her?

– Det er viktig å sjekke feil som er relatert til sikkerhet, slik som for eksempel en bærearm i forstillingen eller en defekt støtdemper. Et defekt varmesete eller et ødelagt deksel i bagasjerommet er ikke like viktig.

Disse SUV-ene kan du prute på:

Viktig pekepinn

– Hvor mye vekt skal man legge på en slik statistikk?

– Jeg vil absolutt si at den er viktig, som en pekepinn. Dette gir et verdifult bilde på hvilke biler som kan være smart å sjekke litt ekstra nøye – eller rett og slett styre unna. Men for all del – statistikk er statistikk og gir sjelden det fulle og hele bildet, sier Benny.

Les også: Disse bilene har økt mest i verdi

Dette er de 10 bilene som kommer dårligst ut:


Plass:

Bilmerke:

Modell:

Feilprosent:

10.

Suzuki

Wagon R

1,01

9.

Fiat

Seicento

1,03

8.

Kia

Sephia

1,05

7.

Hyundai

Atos

1,13

6.

Fiat

Punto

1,15

5.

Hyundai

Elantra

1,22

4.

Suzuki

Swift

2,27

3.

Suzuki

Alto

2,32

2.

Ford

Escort

2,49

1.

Ford

Ka

2,53


Les også: Disse bileierne velger ikke samme merke neste gang