Disse bilene taper du minst på

Verditap er den store, stygge ulven. Men velger du en av disse kan du spare mange tusenlapper.

Norge er på Europatoppen i kostbart bilhold   og det er ingen grunn til å tro at det vil endre seg med det første. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)
Norge er på Europatoppen i kostbart bilhold og det er ingen grunn til å tro at det vil endre seg med det første. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)

Hvilke biler har minst verditap etter fem år? Det har biladministrasjonsselskapet LeasePlan gjort beregninger på. De har 30 000 biler i systemet sitt, biler som er leaset av norske bedrifter og som går som firmabiler.

Selskapet sitter på Norges største database over biler, bilholdskostnader, verditap og bilpriser. De offentliggjør nå data som bilforhandlerne aldri forteller deg.

Tallene fra LeasePlan viser at verditapet på dagens mest populære firmabiler vil ligge mellom 49 og 54 prosent når de skal selges fem år fram i tid.

Samtlige har diesel

Mange biler vil også falle mer enn dette - men heldigvis finnes det også biler som vil ha et betydelig mindre prisfall enn gjennomsnittet. Fem bilmodeller skiller seg spesielt positivt ut i LeasePlans beregninger. Disse vil ha et verditap som ligger mellom fem og ti prosent under gjennomsnittet.

Fire av de fem modellene som de tror vil holde seg best har firehjulstrekk. Samtlige har dieselmotor.

LES OGSÅ: Verditap: 200 000 kroner i året

Snusfornuftige

Bilene er: Toyota Urban Cruiser, Toyota RAV4, Skoda Octavia (stasjonsvogn), Volkswagen Tiguan og Volkswagen Golf.

- Norske bilkjøpere er snusfornuftige. Avgiftsomleggingen har gjort at på topp 20 listen er det nå kun fornuftige dieselmodeller og de fleste gir et tilnærmet likt verdifall, men det er også noen gode unntak, kommenterer markedsdirektør Marius Paus i LeasePlan.

Denne SUV-en må du regne med å tape mye på

Interessant undersøkelse

- Dette er en svært interessant undersøkelse, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Ingen kjenner dette markedet her hjemme bedre enn LeasePlan. Derfor er det all grunn til å stole på disse tallene. Dette er rett og slett en liten "oppskrift" på hvordan du taper minst mulig på bilen din, sier Benny.

Morsomt med Skoda

- Er du overrasket over bilene som er med på lista?

- Nei, dette er biler som er kjent for å være trygge og gode kjøp. Det eneste lille unntaket fra det er kanskje Toyota Urban Cruiser som er for ny til at vi har mye statistikk på den fra før. Her er det derfor et ganske stort element av kvalifisert synsing inne i bildet fra LeasePlans side. Men jeg tror de har helt rett. Liten, prisgunstig SUV med svært lavt forbruk er nok noe av det tryggeste du kan kjøpe.

- Og så synes jeg det er litt morsomt at Skoda Octavia er inne på denne lista. Vi som har levd en stund husker da Skoda hadde helt katastrofalt verditap. Nå er det altså helt motsatt. Det sier sitt om den voldsomme omveltningen som har skjedd hos dette merket, sier Benny.

Prisbombe fra Skoda - les mer her

Her er hans vurdering av alle de fem bilene på Topp 5 lista:

Toyota Urban Cruiser

Toyota-Urban-Cruiser
Toyota-Urban-Cruiser

Dette er lillebroren til RAV4 og en bil som fikk en ganske tøff start på tilværelsen da den gjorde det overraskende svakt i krasjtesten hos EURONcap. Men det later til at denne dårlige nyheten nå er ganske glemt.

Urban Cruiser er en snerten liten bil og appellerer til alle de som gjerne vil ha både høy sittestilling og firehjulstrekk, men som ikke har lyst til å kjøre rundt i en diger SUV. Den er også prisgunstig og gir deg rett og slett mye bil for penga.

Klikk her for å lese testen på Urban Cruiser

Toyota RAV4

Bestselgeren Toyota RAV4 er en av bilene som er berørt. (Foto:
  Bjørn Olav Amundsen)
Bestselgeren Toyota RAV4 er en av bilene som er berørt. (Foto: Bjørn Olav Amundsen)

Forlengst en liten klassiker blant folke-SUVene. Dette er tredje generasjon til denne suksessmodellen og en bil som selger svært bra, selv om den begynner å få noen år på baken.

RAV4 er absolutt ikke noen stor bil, men smarte og fleksible interiørløsninger gjør at den likevel duger som nummer èn-bil for mange norske familier. Kvaliteten er i toppklasse. 4x4-systemet er ikke det mest avanserte på markedet, men den tar deg stort sett helt fram til hytteveggen.

Brooms test av RAV4 finner du her

Skoda Octavia

Skoda Octavia er en pen bil. (Foto: Sigmund Bade)
Skoda Octavia er en pen bil. (Foto: Sigmund Bade)

En av de mest prisgunstige familiebilene du kan kjøpe i dag. Ny og nøysom motorteknologi har gjort innstegsmodellen til en real prisbombe. Men prisene er slett ikke avskrekkende selv om du unner deg både mer motor, utstyr og ikke minst firehjulstrekk.

Den første Octaviaen hadde ganske høy spare-faktor, men den er nesten borte på dagens modell. Her har du plass til en hel familie og i kvalitetsundersøkelser kommer Skoda faktisk ofte ut bedre enn de fleste andre medlemmene i VW-familien.

Bilen du trenger akkurat nå - les Octavia-testen her

Volkswagen Tiguan

VW Tiguan er langtfra en ny modell i bilmarkedet, men den selger
  likevel svært bra - og er attraktiv som bruktbil.
VW Tiguan er langtfra en ny modell i bilmarkedet, men den selger likevel svært bra - og er attraktiv som bruktbil.

Norges mest solgte SUV i 2009 og den første bilen som har klart å hamle opp med alle de japanske konkurrentene i denne klassen. En usedvanlig kompetent bil som scorer høyt på de fleste områder - og som egentlig ikke har noen svakheter.

Mye å velge mellom både på motorer og utstyr. Tross kompakte ytre mål er plassen overraskende god. Det hjelper også mye at baksetet kan skyves i lengderetningen. Det eneste som kanskje ikke er helt innertier er utseendet, men det er det tydelig at veldig mange kan leve med.

Hvorfor kjøpte 2440 norske familier denne? Les mer her

Volkswagen Golf

PS-salgstall-golf
PS-salgstall-golf

Forlengst et ikon og still going strong. Dagens Golf er ikke noen superspennende bil, men den er tydeligvis midt i blinken for norske bilkjøpere.

Golf har vokst seg stor nok til å kunne fungere som familiebil. Kvaliteten er velprøvd og dette er en av få biler som er nesten klasseløs. Kjøpes av alle samfunnslag - og glir inn nær sagt over alt. Også på Golf er det utrolig mye å velge mellom, både av motor og utstyr. VWs BlueMotion-modeller er svært prisgunsttige og ruinerer deg absolutt ikke på bensinstasjonene.

LES OGSÅ: Her er testen på VW Golf.