Chevrolet van er et bilikon som mange drømmer om - slik har det vært lenge. Illustrasjonsbilde. 
Chevrolet van er et bilikon som mange drømmer om - slik har det vært lenge. Illustrasjonsbilde. 

Disse bilene ønsker mange seg fortsatt

Men det er en god del ting man bør være oppmerksom på før kjøp.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg vurderer å kjøpe meg en gammel Chevrolet van fra mellom 1990-1995. Dette er jo selvfølgelig en gammel bil, men har alltid likt amerikanere.

Hva er det som har vært typisk feil på disse som man bør se etter utenom det vanlige med rust osv. Er det noe spesielt kvalitetsforskjell mellom 6,2 og 6,5 dieselen? Setter pris på tips og råd. Mvh. Roger

Benny svarer:

Disse amerikanske vanene er forsatt populære. Det har de vært i årevis.

Men mange av dem begynner å bli gamle og har gått langt, med de utfordringene som det medfører.

Det som du bør sjekke spesielt her er forstillingen. Har er det mye som ofte er slitt. Alt fra hjelpesnekke og pitmann-arm, til endeledd og bærekuler.

Bremser foran og bak må sjekkes, samt bremserørene som kan være rustne,om de ikke allerede har blitt byttet ut til kobberrør. Hjullagre bør også sjekkes.

Det elektriske opplegget og begge batteriene bør også sjekkes litt nøye. Her kan det være en del grums som tidligere "elektrikere" har stelt i stand. Mange av bilene har jo blitt modifisert med lysutstyr, stereo etc.

Når det gjelder dieselmotorene så er begge disse svært slitesterke - rent mekanisk, men 6,2-literen uten turbo kanskje den aller seigeste. Det som er viktig her er hyppige oljeskift, ellers kan kamakselen bli slitt.

Populær før - populær nå. Dette er et reklamebilde fra 1978. 
Populær før - populær nå. Dette er et reklamebilde fra 1978. 

6,5-literen går derimot en del bedre, takket være nevnte turbo. Begge motorene er tørste, men V8-eren gir i alle fall fin lyd. Untatt ved kaldstart – da høres de ut som pukkverk.

Sjekk også automatkassa. Peil oljen på denne og sjekk at den er rød og fin – og ikke brun og svidd. Sistnevnte betyr friske utgifter. Mellomaksel-kryssene bør også sjekkes. Med det samme man er under bilen bør man se over eksosanlegget også.

Det er helt klart en fordel med en bil som er nylig EU-godkjent. Som vanlig er det nok smart å legge litt mer penger i et friskt eksemplar, enn på gå løs på å fikse opp en lurvete bil.

Om man ikke mekker og skrur litt selv så er disse bilene kostbare å ha på verksted, så en nøye sjekk før kjøp er definitivt å anbefale.

Les også: Den amerikanske drømmen lever fortsatt

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: