Disse bilene bryter sammen når garantien er over

Topp 10: Bilene som gir deg mest problemer når garantien har utløpt. Se lista:

Noen biler kan koste deg dyrt når garantien har utløpt. Illustrasjonsfoto: RAC
Noen biler kan koste deg dyrt når garantien har utløpt. Illustrasjonsfoto: RAC

Nybilgaranti gir deg både trygghet - og forsikring mot uforutsette utgifter. Men hva skjer når garantitiden er over?

Forsikringsselskapet Warranty Direct tilbyr forsikring på bruktbiler og har flere hundre tusen biler inne i systemet. Dermed har de også en nesten unik statistikk på hva som går galt på de ulike bilmodellene.

Over halvparten på verksted

Nå har de sett nærmere på hvilke biler som er mest rammet av feil året etter at nybilgarantien har gått ut. Det har resultert i denne topp 10-lista som ikke er særlig hyggelig lesning for enkelte bilprodusenter - og -elere.

Verstingmodellen er Range Rover. Her må 58,4 prosent av alle bilene på verksted for å utbedre feil det første "garantiløse" året. Ellers på lista er det veldig mye fransk. Ja, fem av de ti verste modellene kommer fra Frankrike.

Her er de verste firehjulstrekkerne - se oversikten

Les kommentaren til Brooms bilekspert under tabellen:

Her er oversikten:

Peugeot 307 Renault Grand Scenic Citroën C8 Saab 9-3 Renault Espace Peugeot 407 Land Rover Discovery Renault Megane Opel (Vauxhall) Signum Range Rover

Renault Grand Scenic

Citroën C8

Saab 9-3

Renault Espace

Peugeot 407

Land Rover Discovery

Renault Megane

Opel (Vauxhall) Signum

Range Rover

32,3 % 40,7 % 40,8 % 40,9 % 41,2 % 41,9 % 43,2 % 45,6 % 48,6 % 58,4 %

40,7 %

40,8 %

40,9 %

41,2 %

41,9 %

43,2 %

45,6 %

48,6 %

58,4 %

Dyrt å eie problembiler

- Dette er hva jeg vil kalle en veldig konkret statistikk. Det er selvfølgelig fare for feilkilder, men med det antallet biler Warranty Direct har i systemet sitt, tror jeg dette i praksis er veldig representativt for hva du som bileier kan vente deg, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- Hva som skjer det øyeblikket garantitiden er over, påvirker jo både kostnadene til bilhold, men også i praksis andrehåndsverdien. Det er dyrt å eie problembiler og du må dessverre regne med at de også taper seg mer i verdi enn andre, mindre feilutsatte biler, sier Benny.

Mye elektrisk

- Er det noe som overrasker deg på denne lista?

- Ja, at de franske bilene er så sterkt representert. Det har vært mye fokus på kvalitetsforbedring hos franskmennene de siste årene og flere modeller har helt klart blitt bedre. Men for å si det sånn: Det er ikke så ofte vi ser franske biler på toppen i kvalitetsundersøkelser. Likevel, så dårlig resultat som dette hadde jeg ikke ventet meg.

- Vet du hva det konkret går på?

- Mye elektrisk. Særlig for Citroën C8 har det vært et problem. For Peugeot 407 rapporterer Warranty Direct om mye bremsefeil. Ikke nødvendigvis så veldig kostbart, men selvfølgelig veldig irriterende.

LES OGSÅ: Dette er bruktbilene fra helvete

Saab-problemer

- Overrasket over å finne Saab 9-3 på denne lista?

- Egentlig ikke. Dagens 9-3 er dessverre ikke noen feilfri bil. Her er det særlig hjuloppheng som er problemet.

- Da er det kanskje heller ikke noen bombe å finne Range Rover på denne lista?

Bemidlete kjøpere

- Nei, den gode, gamle Range Roveren har desssverre slitt med problemer i alle år. Heldigvis er vel de fleste kjøperne såpass bemidlet at de klarer verkstedregningene uten å bli ruinert.

- Range Rover kommer forresten ikke bare ut på klar sisteplass her. Det er også bilen som koster mest på verksted det første året etter at garantitiden har løpt ut. Jeg har personlig kjempesans for denne bilen, men som så ofte ellers: Det koster å være kar, avslutter Benny.

Bruktbilene du skal styre unna - se oversikten her

Range Rover - her i Overfinch Holland & Holland-utgave.
Range Rover - her i Overfinch Holland & Holland-utgave.