Dieselbroren til GTI
Akkurat nå er broom.no i Tyskland og prøvekjører nye VW Golf GTD. Her er inntrykket etter første dag.
Det er bare noen uker siden vi første gang kunne sette baken i en bøttestol i Golf GTI. Minnene sitter godt ennå, for sjette generasjon Golf, med de tre magiske bokstavene, er en opplevelse som ga mersmak.
En splitter ny Golf skal prøvekjøres, og jeg er tilbake i Tyskland, nærmere bestemt på vei fra München til Kitzbuhel. Men før jeg klemmer kroppen inn i bilen, blir jeg terpet på teorien. ”Skillebæk, du skal nå ut og kjøre vår nyeste Golf GTD. Den er utstyrt med en 2-liters turbodiesel som yter 170 hk, og har et dreiemoment på hele 350 Nm”, forteller den tyske herren. Mens han langer i vei om mindre viktige detaljer, er jeg allerede langt inn i et regnestykke for å beregne kraftforholdet i GTD, kontra GTI.
Fortere enn det føles
Jeg bytter ut GTI’ens flere hestekrefter, med dieselens høyere dreiemoment, og får et behagelig svar. I Norge kommer den med 225/45 R17 som standard, men 18-tommere er valgfritt tilleggsutstyr. Innenfor felgene skimtet jeg sølvfargede bremsekalippere. Mye tyder på at dette kan bli nok en trivelig dag på jobben:
Lest vår test av nye Golf GTI - klikk her
Av og til er det jo sånn at ting er morsommere i teorien enn i praksis og denne bilen er dessverre litt sånn. Det går på ingen måte dårlig, men jeg blir likevel litt skuffet. De første milene avslører to ting: 1) GTI både er og ikke minst føles adskillig raskere. 2) GTD er en utrolig snill og kultivert bil.
Momentkurven er veldig flat og det går i lave turtall nesten hele tiden. Motoren har heller ikke så mye over 4000 omdreininger å gjøre. Da er det lite igjen - og jeg må ned for å hente krefter. I praksis går det fortere enn det føles. Men det hjelper ikke helt, det er jo følelse vi jager etter i biler som dette.
DSG-kassa imponerer igjen. I mine øyne verdens beste girkasse og den trives også sammen med dette diesel-kraftverket. Pluss også til motorlyden. Denne jobben har VW tatt på alvor. Ikkeno' dieselkakling, her er det tøff og broomlende lyd som gjelder!
Mange likheter
Utenpå må du nesten være kjenner for å se forskjell på GTI og GTD. Karosseriet er helt likt, og du har de aller fleste visuelle detaljer på plass. Se for eksempel på den lille, men kledelige spoileren på bakluka, den sorte diffuseren i nedkant av bakfangeren, de oppreiste kjørelysene i front, og den bikubemøstrede grillen. Men vent litt, der er det en vesentlig forskjell, for GTI har et innslag av rødlakkerte horisontale linjer i grillen. GTD har sølvfargede. Dette er ikke noe nytt, for dette har vært et av kjennetegnene siden dag 1. Så langt tilbake som i 1982, da første GTD ble lansert i Golf I.

Innvendig kjenner jeg meg også igjen fra siste og sjette generasjon Golf GTI. GTD har det samme skinnrattet, med flat nedkant, og et emblem for anledningen som sier GTD. Setene er de samme sportsstolene, med god sidestøtte og rutete mønster, i ”scottish style”. Girkule i skinn og aluminium er også på plass, så i det store og hele er det som å komme inn i en GTI, bortsett fra at den røde sømmen i ratt, seter og girkule er byttet med sølvgrå tråd, på samme måte som linjene i grillen.
Les mer om Golf i Brooms nybilguide - klikk her
GTD med 70 hk...
GTD gjenoppstår på mange måter fra de døde, for ikke siden tredje generasjon Golf har benevnelsen GTD vært i bruk.
Første generasjon GTD kom som sagt på markedet i 1982, i karosseriet til Golf I. Bilen var utstyrt med en turbodiesel som leverte 70 hk - på en god dag. Allerede her var den sølvfargede dekorlinjen på plass, og bilen hadde de velkjente sorte plastbredderne på skjermene. I følge VW var dette den gang en av markedets raskeste dieselbiler.
Andre generasjon GTD ble lansert i 1984, og hadde fortsatt den samme 1,6-liters motoren. Ikke var det noen endring i kraftleveransene heller.
Golf GTD III fortsatte trenden med GTI-look-alike, og fikk bredere hjul, den var senket på chassis, og den hadde bedre sportsstoler. Nå var effekten økt til 75 hk, men fortsatt fra en 1,6 turbodiesel.
Av GTD er du kommet
Først i Golf IV ble det skikkelig sving på sakene, da Golf ble bestykket med flere forskjellige TDI-motorer på inntil 150 hk, men noen ren GTD-modell kom aldri.
Slik ble det også i Golf V, som også hadde et bredt spekter med dieselmotorer. Det nærmeste vi kom en GTD var GT-versjonen, som kunne fås med en 2-liter på 170 hk, og valgfri manuell- eller DSG-girkasse. Dermed er på mange måter ringen sluttet med denne sjette generasjon Golf i GTD-versjon, for også her har vi 2-literen med 170 hk som kraftverk.
Sjekk ut alle Golf-generasjonene i Brooms bruktbilguide - klikk her
Så til et spørsmål du kanskje stiller deg nå: Hvem er best - GTI eller GTD? Til tross for prisforskjellen holder jeg en knapp på GTI. Litt mer god-følelse, litt mer ekte GT - rett og slett!

Tekniske data
Motor: R4, 1968 ccm, 16V, Common-rail, turbo
Effekt: 170hk v 4200 o/min
Dreiemoment: 350 Nm v 1750 o/min
Forbruk: 0,53 l/mil
CO2-utslipp: 139 g/km
0-100 km/t: 8,1 sek.
Toppfart: 222 km/t
Pris kr.: 367.040,- (DSG gir + kr.20.000)
Standardutstyr
Elektriske vindushevere foran og bak
Adaptive bi-xenon lys
Stereo med DAB-radio, MP3, AUX-inngang, åtte høyttalere
17” aluminiumfelger ”Seattle”, 225/45 R17
2-soners Climatronic
Multifunksjonsratt (evt med girvelger for DSG-kassen)
Adaptive tåkelys foran
Recaro sportsstoler
Midtarmlene foran og bak
Stor kjørekomputer
Cruisekontroll
Lys-og-sikt pakke (regnsensor, automatisk blendbart speil, følg-meg-hjem-lys
Senket sportsunderstell
Ekstrautstyr
Adaptivt understell DCC med 3 posisjoner (Komfort, normal, sport)
Elektrisk soltak
Dynaudio lydsystem (300W)
Parkeringssensorer foran/bak med optisk varsling
Parkeringsassistent (automatisk parkeringshjelp)
Ryggekamera
Elektrisk innklappbare speil med innstigningslys
18” aluminiumsfelger ”Vancouver”, 225/40 R18
RCD510 Navigasjon med berøringsskjerm
Tilkobling for USB / i-Pod
Bluetooth telefontilkobling
Adaptiv cruisekontroll
Skinninteriør i Vienna sort