
Dette var ekte drømmebil - nå er den sjelden
Når så du sist en så strøken Audi 100 quattro?

Noen biler gjør et enormt inntrykk mens de er der. Og gjerne et stort innhogg i salgsstatistikken også. Men forsvinner likevel ganske brått og brutalt ut av både syn og minne så fort deres tid er over.
Ford Sierra er et eksempel. Det var selve standardbilen i Norge i lang tid, før de plutselig ble helt borte fra trafikkbildet. At mange var eid av folk som virkelig ikke var interessert i bil kan være en del av forklaringen.
Når så du en slik i trafikken sist?
Men sjekk den knall røde 80-tallsklassikeren på disse bildene, og tenk tilbake til sist du så en i trafikken. Det er nok også en tid siden - og det er faktisk ganske merkelig, sett i forhold til hvor stor entusiasmen var rundt disse bilene da de var nye.
Les også: Dette konsept-monsteret gjør ære på Audis tekniske arv
Den gang var en Mercedes eller BMW fremdeles for dyre å drømme om for en vanlig norsk familie, med mindre man kunne komme over en brukt taxi. Audi var ikke helt «der oppe», men hadde samtidig noe som gjorde dem til noe litt spesielt, og som likevel ga litt status på vei til og fra påskefjellet: Quattro firehjulsdrift.

Denne bilen kan trolig sette deg rett tilbake i 1989-stemning hvis du slår til. 1980-tallsikonet står hos en forhandler ved Gardermoen i Akershus, og selv om det er lenge siden vi har sett noen forlange nesten 40.000 kroner for en slik bil, så er det enda lengre siden vi har sett en slik bil i denne tilstanden.
Fra outsider til drømmebil
Bilen vakte oppsikt da den kom som 1983-modell, og avløste en ganske gammeldags konstruksjon. Ekstremt glatte flater med «utenpåliggende» sideruter, flate hjulkapsler og til og med gummileppe som tettet mellom grill og panser gjorde bilen særpreget, og ikke alle likte det de så.
Da. Men det endret seg fort.
Audis femsylindrede motorer hadde allerede fått godt ord på seg for å være både spenstige og nøysomme i matfatet, og rallybilen Audi quattro - i dag kjent som «Ur-quattroen» - var en suksess som gjorde alle Audi-eiere litt rettere i nakken. Audi ble liksom over natten et litt sært, men sportslig alternativ. En slags Citroën eller Saab for de med friske roser i kinnene og skismøring på dunjakke-ermet, liksom.
Les også: Denne familiebilen kan flise en Ferrari
Og det hele tok fullstendig av med denne bilen. For med Audi 100 av det som både kalles «Typ 44» og generasjon «C3» ble det geniale og rallyvinnende quattro-systemet også tilgjengelig i denne rommelige familiebilen, og mang en norsk familiefar med hytte på fjellet hadde fått en ny drømmebil.
Sportslig familiebil - og det syntes
De trengte ikke drømme like lenge om denne som de ville ha måttet drømme om en BMW eller Mercedes, men det skal sies at quattro-variantene av Audi 100 også bragte disse bilene opp på et prisnivå som ville vært ganske utenkelig for det gamle DKW-derivatet bare ti år tidligere.

Husker vi ikke helt feil, så ble quattro-variantene av Audi 100 til å begynne med kun levert i kombinasjon med CS-pakken, hvilket ville si ganske greit utstyrsnivå med sportslig vinkling - mest synlig var tåkelys i støtfangeren, spesielle felger og sportsstoler foran. Eierne dyttet gjerne på både klistremerker med Audi-logoen langs sidene, sorte baklysramper og spoilere i tillegg, og mest bøllete ble bilen helt klart om man hadde kjøpt Avant-utgaven - en «nesten-stasjonsvogn» med sportslig og svært fremoverlent profil.
Les også: Roberts familie-Audi er tatt enda noen skritt lengre
Bilen på disse bildene er dog en litt mildere utseende bil, noe som nok først og fremst kan forklares av at det er en facelift-utgave:
Faceliften kom til modellåret 1988, og så ved første øyekast svært beskjeden ut: Kun ny font på emblemene, nye, glatte dørhåndtak og det faktum at låsen til bagasjerommet var flyttet fra midten på lokket og inn i det ene baklyset syntes utvendig. Men innvendig var bilen blitt helt ny, og langt mer moderne og eksklusiv.
Mer "voksen" etter faceliften
Den tidligere CS-utgaven med klart sportslig profil ble borte, i likhet med luksusvarianten CD. I stedet helt alle bilene nå kun Audi 100, og om det var en quattro-utgave eller ikke måtte man bak på emblemet for å se.

Motorene hadde også fått en gjennomgang i forbindelse med introduksjonen av katalysatorer, og enkelte hevdet at den tidligere litt snerrende karakteristikken på 2,2-liters femmeren ble litt glattet ut.
Uansett om det stemmer eller ikke, litt «snillere» og mer «voksen» ble den, og med stadig flere konkurrenter med firehjulstrekk på menyen forsvant også litt av den totale dominansen på markedet. Men Audi 100 Typ 44 solgte godt helt til den langt mer tradisjonelt designede etterfølgeren tok over som 1991-modell, blant annet kom det inn mange svært godt utstyrte Avant quattroer som grønnskiltede varebiler med turbomotor helt på slutten.
Les også: A6 2,5 TDI - så dårlig at den må med, selv om saken handler om noe annet...
Her har vi imidlertid en sedanmodell, attpå til i en ganske uvanlig farge, som må ha skilt seg ut fra flertallet da den var ny. Og den gjør det definitivt nå - for de siste årene har det som tidligere nevnt skrantet veldig på bestanden av disse bilene, og ikke helt gratis reservedeler har nok gjort at mange har blitt resirkulert etter en svært aktiv karriere på veien.
Brukt, men svært velholdt
Denne har med 177.000 kilometer på klokka også fått gjøre en innsats. Det er altså ikke en typisk ubrukt «garasjebil» vi snakker om, selv om det fordelt på 26 år ikke blir all verdens årlig kjørelengde. Men den viser på den annen side at dette var biler med høy material- og byggekvalitet, såfremt de ble tatt vare på.

Bortsett fra en lakkert grillramme, som vi mener var et ettermarkeds-påfunn for å få bilene til å ligne mer på etterfølgerens lakkerte «panserleppe», og hvite blinklysglass, ser bilen aldeles original ut.
Les også: Nå er de første "Typ 44"-Audiene blitt veteranbiler
Den har til og med de originale tilvalgsfelgene i aluminium som kom i nytt design med faceliften, og som aldri rakk å bli helt vanlige. De som kjøpte quattro ville allerede den gang heller ha den forrige typen aluminiumsfelger, som var spesielle for CS- og CS quattro-utgavene.
Tidenes første integrerte skipose...
Bildene antyder at også etter faceliften fulgte sportsstoler med i quattro-oppsettet, selv om imagen altså ble litt mer voksen. Og hvis du absolutt skulle hatt en Avant-utgave for å fremstå som en virkelig retro-entusiast på påskefjellet, kan vi berolige med at også denne har plass til slalåmskiene: Denne bilen var nemlig blant de aller første med luke i bakseteryggen og integrert skipose.

Mange av dem ble aldri brukt. For hvis det skulle være noen vits i å ha dyre slalåmski på 1980-tallet, så skulle de jo i det minste synes på det spesielle og svindyre takstativet til det glatte karosseriet.
Kjøper du denne, tipper vi at du ikke finner mye spor av gammel Swix i skiposen. Og selv om den nok kan gjøre en innsats på påskefjellet fremdeles, håper vi at den velbevarte 1980-tallsklassikeren får slippe å slite i salt og sørpe heretter.
Les også: Det er faktisk mulig å realisere drømmen om en Ur-Quattro...

Dette er noe helt utenom det vanlige

Større bil, mer utstyr, men lavere pris

Her får du ekstremt mye bil for pengene

Her er sjeikenes nye favoritt

Dette er Norges mest fornøyde SUV-eiere

Nei - elbilene går ikke tomme for strøm

Gjetter du hvorfor denne koster over en million?

Volvo til én million: Selges kun på nettet...

Sommerkupp på luksuriøs vinterbil

Kommer til å selge skikkelig dårlig...

Fuglekasse -
eller fotoboks?

Ekte Norgesbil - og nå blir den billigere

Luksusbil for deg
som vil skille deg ut

Denne Fylkesveien
er bygd på tømmer

Ny tjeneste skal gi rimeligere transport

Fikk pris-sjokk da han ladet Teslaen

Gro skulle bare følge barna inn i svømmehallen
