Dette trikset kan spare deg for mange problemer

En badevekt kan brukes til mye!

Så enkelt finner du ut om tilhengeren er riktig lastet – og at trykket på hengerfestet ikke er for høyt eller for lavt. Foto: Statens vegvesen.
Så enkelt finner du ut om tilhengeren er riktig lastet – og at trykket på hengerfestet ikke er for høyt eller for lavt. Foto: Statens vegvesen.

Nå er vi midt i en høysesong for bruk av tilhenger. Enten det er hageavfall som skal leveres på gjenvinningsstasjonen, en båt som skal settes ut – eller det snart er klart for ferietur med campingvogn.

Vi nordmenn er et skikkelig "tilhenger-folk". Men ikke alle vet hvor viktig det er å laste hengeren riktig.

Gjør du dette feil, risikerer du å få en veldig lite hyggelig opplevelse ute i trafikken.

Sjekk vognkortet

– Det er viktig at tilhengeren lastes slik at det er dens aksel og hjul som bærer vekten, ikke hengerfestet. Hvilken vekt som skal legges på tilhengerfestet er oppført i bilens vognkort. Et enkelt tips er å legge tilhengerdraget på en badevekt, så ser du om det stemmer, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Trykket på hengerfestet må hverken være for stort, eller for lite. En framtung henger påvirker kjøreegenskapene til bilen. Det samme gjør en henger som er lastet for tungt bakerst.

Mange kjører ulovlig – uten å vite det

Vår og forsommer er høysesong for å kjøre med tilhenger, da er det greit å vite hva du bør være obs på.
Vår og forsommer er høysesong for å kjøre med tilhenger, da er det greit å vite hva du bør være obs på.

For tungt?

En annen ting det er viktig å sjekke før man legger ut på kjøretur, er at ikke lasten er for tung. Skal du frakte grus, jord eller sand, husk på at dette fort veier veldig mye. Det skal lite til før du overskrider hengerens og bilens begrensninger. En for tungt lastet tilhenger kan bli ustabil når farten øker og kan gjøre at du mister kontroll over bilen.

– Det står i tilhengerens vognkort hvor mye last den tåler. Det er også viktig at tilhengeren ikke veier mer enn det bilen er godkjent for. Å finne ut godkjent maksimal vekt for din bil og tilhenger er enkelt. Da legger du bare inn registreringsnummer på bilen og tilhengeren i tilhengerkalkulatoren til Statens vegvesen. Da får du opp om du kan trekke hengeren med din bil, og om du har lov til å kjøre dette med ditt førerkort, sier Larsen Island.

Forsvarlig sikret

Dessverre slurves det også med sikringen av lasten:​
– All last på tilhengeren må være forsvarlig sikret. Til det kan du bruke egne lastestropper som fås kjøpt hos bilrekvisitaforhandlere eller på bensinstasjoner. Hvis lasten kan støve, ryke eller hvirvle av tilhengeren, må du bruke et lastsikringsnett over en presenning, sier Larsen Island.

I sommerhalvåret er det mange som frakter båtene sine mellom brygga og hjemmet, eller mellom hjemmet og hytta.

– Kjører du med båthenger gjelder de samme kravene til sikring av last. Båten må være forsvarlig festet til hengeren. Like viktig er det at det ikke ligger løse gjenstander oppi båten som kan falle ut, avslutter Larsen Island.

LES MER: Tesla først ute – også med tilhenger

Se video: Så enkelt kan det forklares