Dette skiltet er for morsomt for Vegvesenet

Det er nemlig ikke i henhold til trafikklovgivningen ...

FLERE PLANER: Lars oscar Sæther (fra venstre), Tore Robert Klerud, Vegard Brandt Slevigen og Ruth Vaaler Thorvaldsen i Kreativiteket, legger ikke skjul på at de også har andre, spenstige planer for Ørje. (Foto: Joakim Chavez Seldal, smaalenene.no/ANB)
FLERE PLANER: Lars oscar Sæther (fra venstre), Tore Robert Klerud, Vegard Brandt Slevigen og Ruth Vaaler Thorvaldsen i Kreativiteket, legger ikke skjul på at de også har andre, spenstige planer for Ørje. (Foto: Joakim Chavez Seldal, smaalenene.no/ANB)

Gangfeltet midt i Ørje sentrum er langt fra vanlig. Det tradisjonelle skiltet som markerer gangfeltet er byttet ut med et nytt av det mer kreative slaget. Figuren på skiltet viser nemlig en såkalt «Silly Walk», inspirert av den britiske humorgruppa Monty Pythons sketsj «Ministry of Silly Walks», med John Cleese i hovedrollen.

Noe som fritt oversatt betyr Departementet for tullegåing. Eller noe slikt. Det er nettopp en slik gange Ruth Vaaler Thorvaldsen og resten av Kreativiteket oppfordrer folk til å gjøre når de går over veien.

– Vi liker å si at Ørje er Indre Østfolds hovedstad for å leke. Dette skiltet kom som en idé fra Reidar Søby og vi syns den var så god at vi bare måtte få opp skiltene. Vi håper at folk legger merke til skiltene og tar en «Silly Walk» over gangfeltet. Det er utrolig morsomt, fastslår Vaaler Thorvaldsen smilende. til smaalenene.no.


Wow-effekt

Medlemmene i Kreativiteket forteller at de har fått strålende tilbakemeldinger på det kreative skiltet og det får dem til å gni seg litt ekstra i hendene.

– Vi ser at folk har delt bilder av skiltet på nettet og det er jo helt topp. Jeg har sett mange som har flyttet fra Ørje kommentere bildene og spre dem videre på blant annet Facebook. Dette er jo et lite stunt som vi håper skal sette Ørje litt tydeligere på kartet. Håpet er jo at flere skal stoppe og se alt det vakre og kreative vi har her i Ørje, sier Vaaler Thorvaldsen.

Ungdomsarbeider Vegard Brandt Slevigen legger ikke skjul på at han syns skiltstuntet er enormt morsomt. Det er han heller ikke alene om.

– Jeg kom kjørende med en av våre ungdommer for et par dager siden. Han hadde ikke sett skiltet. Jeg viste det og da fikk han en skikkelig wow-effekt og slo ut med armene. Da måtte jeg selvfølgelig stoppe og la ham få ta en «Silly Walk» over veien, sier Brandt Slevigen og humrer hjertelig.

Medlemmene i Kreativiteket legger heller ikke skjul på at de har andre kreative planer, men vil ikke røpe noen av dem ennå.

– Uheldig

Selv om skiltet får flere til å flire, trekker ikke Statens vegvesen like lett på smilebåndet. Seksjonssjef for plan og trafikk i Østfold, Elisabeth Bechmann, oppfordrer kommunen til å erstatte skiltet med offentlige trafikkskilt.

– Dette skiltet er ikke i henhold til vegtrafikklovgivningen. Paragraf fem i loven sier at enhver skal være oppmerksom på offentlige trafikkskilt, signal og oppmerking og skal rette seg etter de forhold og påbud som gis på denne måte. Vi syns det er svært uheldig at skilt som ligner på offentlige trafikkskilt blir brukt i en trafikkert gate, sier Bechmann.


Kjempefestlige

Siden skiltene står i en kommunal gate er det kommunen som har det siste ordet. Ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) står fast på at hun har ingen planer om å fjerne skiltene, til tross for vegvesenets oppfordring.

– Før skiltene ble satt opp kom de og spurte oss om lov. Vi sa ja. Jeg syns vi skal ha en såpass takhøyde for kreative og ikke minst festlige innslag i kommunen. Skiltene står også i en gate hvor biler kjører ganske sakte, så jeg tviler sterkt på at dette skiltet utgjør noen fare, sier Nilsen.

Selv beskriver hun skiltene som kjempefestlige og hun mener at kommunen bare har godt av slike kreative påfunn. Om hun selv tar en «Silly Walk» neste gang hun skal over veien, er hun usikker på

Du kan lese mer om bil og trafikk på smaalenene.no – her:

GAMBLET: Kreativiteket innrømmer at de ikke har sjekket lovligheten i skiltet, men de håper det får stå (Foto: Joakim Chavez Seldal, smaalenene.no/ANB)
GAMBLET: Kreativiteket innrømmer at de ikke har sjekket lovligheten i skiltet, men de håper det får stå (Foto: Joakim Chavez Seldal, smaalenene.no/ANB)

PS: Drar du kanskje kjensel på en av deltakerne her? Jo, det er Brooms egen Tore Robert Klerud! Det er ikke bare her på broom.no han utfolder seg kreativt, han er også en kreativ ildsjel på hjemstedet sitt.

Russen snudde omkjøringsskilt – da havnet mange langt til skogs