I USA tester man nå ut et system som gjør at bilen kan fortelle deg hvor fort du må kjøre for å rekke det grønne trafikklyset. Illustrasjonsfoto
I USA tester man nå ut et system som gjør at bilen kan fortelle deg hvor fort du må kjøre for å rekke det grønne trafikklyset. Illustrasjonsfoto

Dette skal spare deg for både tid – og frustrasjoner

Audi har spennende system på gang.

Alle som har kjørt bil på strekninger med lysregulering, vet hvor irriterende det kan være å stadig møte på rødt lys.

Hvis man har dårlig tid, kan det gå hardt utover blodtrykk og ulmende magesår.

Det kan også være trafikkfarlig. En del er nemlig villig til å kjøre betydelig fortere enn tillatt og eventuelt foreta en forbikjøring, for å slippe å bli stående. Enkelte gir faktisk blanke i hele det røde lyset, og kjører bare videre uansett.

Begge deler er trafikkfarlig. Akkurat det er nok mye av grunnen til at Audi vil bruke sin teknologi til å gjøre kjøring på lysregulerte strekninger mer smertefritt.

I USA tester man nå ut et system som gjør det mulig for bilen å fortelle deg nøyaktig hvor fort du må kjøre, for å unngå rødt lys.

Nytt system: Trenger ikke å stoppe for rødt lys

GLOSA

Systemet kalles Green Light Optimized Speed Advisory (GLOSA). Bilen kommuniserer rett og slett med trafikklysene. Systemet beregner hvor bilen er i forhold til trafikklysene, og angir hvilken hastighet du må holde for å rekke neste grønne lys.

Men nei, det vil ikke gi deg råd om å bryte fartsgrensen. Systemet vet nemlig hva som er fartsgrensen på strekningen, og anbefaler aldri at du kjører noe fortere enn den.

Snart kan smartklokkene ta over bilen

4.700 lyskryss

Systemet fungerer på et utvalg 2017-modeller fra Audi – og er en videreutvikling av utstyret de har fra før: Traffic Light Information system, som forteller hvor lenge det er til et rødt lys blir grønt.

GLOSA fungerer på over 4.700 lyskryss i sentrum av Dallas, Denver, Gainesville, Houston, Kansas City, Las Vegas, Los Angeles, New York, Orlando, Portland, San Fransisco og Washington – i tillegg til nordlige deler av Virginia.

Slik skal bilen styre unna hull i veien

Står 300 timer i året på rødt lys!

Audi sier at målet er å hjelpe sjåførene deres å oftere treffe på grønne "bølger" av trafikklys. Dermed kan man også bidra til å gjøre for eksempel pendling mindre stressende.

Amerikanere bruker nemlig hårreisende mye tid på å vente på grønt lys! I gjennomsnitt står sjåførene i USA på rødt lys 300 timer – hvert år! Det er mye bortkastet tid.

Ikke rart man ønsker å gjøre noe med den situasjonen ...

I Norge har vi langt færre lyskryss. Men er dette noe du kunne tenke deg i bilen din?

Denne kan lure deg i lyskrysset

Broom-Benny har testet Tesla Model 3 på norske vinterveier - se video under: