Dette skal redde liv i trafikken

Tester ut ny løsning for fotgjengerne

Stadig flere av oss går rundt med blikket festet på mobilskjermen, og det betyr at vi er mindre flinke til å orientere oss i trafikken. Nå prøves det ut en løsning som skal gjøre trafikken tryggere.
Stadig flere av oss går rundt med blikket festet på mobilskjermen, og det betyr at vi er mindre flinke til å orientere oss i trafikken. Nå prøves det ut en løsning som skal gjøre trafikken tryggere.

Det er ikke måte på hvor glade vi er i mobiltelefonene våre. De kan brukes til omtrent alt, er gjerne det første vi forholder oss til når vi våkner, og det siste vi ser før vi sovner.

Den utstrakte bruken byr imidlertid også på en del utfordringer. Ikke minst i trafikken, både for sjåfører og fotgjengere.

For sistnevnte er problemet at mange går med blikket vendt ned mot skjermen, og ikke får med seg alt som skjer rundt dem. For eksempel kan en gå glipp av lyssignalene ved en fotgjengerovergang.

Opptatt av sikkerhet? Velg hvit bil

Ser ikke skiltene

Ekstra utsatt er naturligvis de som i tillegg går rundt med hodetelefoner, slik at de effektivt stenger ute mye av lydene rundt seg også.

Men nå prøves det ut en løsning som skal hjelpe med å øke sikkerheten også for de som har tankene og blikket et helt annet sted enn der de burde være.

Pene sko viktigere enn trafikksikkerhet

Nedfelt i asfalten

I Augsburg i Tyskland, har man installert trafikklys i bakken ved to fotgjengeroverganger der det går trikker forbi.

Nå det er rødt lys, noe som de med bøyd nakke risikerer å gå glipp av, så blinker det røde LED-lys som er nedfelt i asfalten. De slutter de med når det blir grønt lys.

Tanken er at en skal samle erfaring rundt om dette kan være smart å innføre andre steder også.

God idé?

Så er spørsmålet: Er dette en god idé? Spørsmålet er om en skal ta høyde for at alle skal kunne ha fokus og blikket rettet mot mobilen til enhver tid.

Hva synes du om trafikklys integrert i asfalten på bakken? Si din mening i kommentarfeltet under:

557 av 627 biler oppfyller ikke kravene til sikkerhet og miljø