Dette skal bli Europas billigste bil

Prisbombe til 40 000 kroner. Men - det er et men...

Lada 2109   en bil som beviser at Lada nok ikke heeelt har fått tak på design ennå.
Lada 2109 en bil som beviser at Lada nok ikke heeelt har fått tak på design ennå.

Suksessen til billigbilen Dacia Logan gjør at mange bilprodusenter jobber med planer om billige modeller, gjerne spesialtilpasset markeder med svak kjøpekraft.

Her er en som skal være klar mot slutten av neste år: Nemlig Ladas nye billigmodell.

Ifølge svenske Teknikens Värld skal bilen selges for rundt 45 000 svenske kroner, før eventuelle avgifter. Dermed vil den kunne appellere til store kundegrupper som i dag ikke har råd til ny bil.

Gjennomfører revolusjon

Lada har slitt tungt de siste årene og fikk skikkelig juling da det russiske nybilmarkedet kollapset på grunn av finanskrisen. Nå er Renault inne på eiersiden og i gang med å gjennomføre en skikkelig revolusjon. Og en av bilene som kommer ut av det er billigmodellen som etter alt å dømme skal hete Lada Granta.

Den skal erstatte to av dagens Lada-modeller, nemlig Kalina og urgamle Samara. For å holde utviklingskostnadene nede skal Granta baseres på samme plattform som Kalina. Men med mer moderne teknikk under skallet.

Planen er å lage en hel modellserie, med sedan, femdørs kombi og stasjonsvogn.

LES OGSÅ: Prisbombe fra Skoda

Til Norge?

Det ryktes også at Renault kan komme til å lage en versjon, kanskje under Dacia-navnet. Den vil i såfall gå inn under Logan i modellutvalget.

Det begynner å bli noen år siden Lada ble solgt nye i Norge, og om den nye billigmodellen kan være noe for vårt marked er vel tvilsomt. Et av problemene med biler som dette er at det norske avgiftsnivået gjør at de rett og slett ikke blir billige nok. Men våre venner over svenskegrensen kan altså kjøpe den til rundt 40 000 kroner - neste år.

LES OGSÅ: Dette skal bli verdens biligste SUV