Dette opplever mange som har nyere bil nå

Da bør du stoppe og sjekke.

Dette varselet popper i disse dager opp i mange biler. Da bør du så fort som mulig stoppe og sjekke dekktrykket.
Dette varselet popper i disse dager opp i mange biler. Da bør du så fort som mulig stoppe og sjekke dekktrykket.

Slutten av april betyr dekkskift for svært mange av oss. Har du piggdekk er fristen 1. mai, i år gjelder det for hele landet.

Enten du gjør dekkskiftet selv eller setter bort jobben: Etter at sommerdekkene er montert, er det slett ikke uvanlig at en lampe på dashbordet begynner å lyse.

Det gjelder alle som har nyere bil. Disse er nemlig utstyrt med varsellampe for lavt dekktrykk.

– Lampen er et varsel om at du har lite luft i dekkene eller har punktert, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Kravet kom i 2014

Han legger til:

– Sensorene er ganske ømfintlige på en del biler. Så det er ikke mye feil i dekktrykket som skal til for at varsellampen lyser.

Ofte mister dekkene litt luft mens de har stått lagret. Det kan være nok til å utløse varselet.

1. november 2014 kom kravet om at alle nye biler skal ha dekktrykkstystemet Tyre Pressure Monitoring System (TPMS). Hensikten er å øke trafikksikkerheten og redusere drivstofforbruket.

Nå kommer de frekke dekktyvene

Enkelt fortalt er Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Foto: NAF.
Enkelt fortalt er Tyre Pressure Monitoring System (TPMS) et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Foto: NAF.

Stoppe og sjekke

Enkelt fortalt er det et overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket. Det kan skje ved plutselig temperaturfall fordi luften komprimeres og trykket faller. Noen opplever også at lampen lyser etter at dekket har truffet en hump eller et hull. I verste fall har du punktert.

– Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon og etterfyll luft, sier Sødal.

Bilen begynte å riste – så mistet Joakim all kontroll

Ta en telefon til verkstedet

Lufttrykk er viktig for å ha godt veigrep. I tillegg reduserer det slitasjen på dekkene dine og gir deg mindre utgifter til drivstoff.

Bilene tilbakestiller sensorene forskjellig. Noen modeller krever kun at du kjører en tur, andre ganger krever bilen at du går inn i menyen for å tilbakestille eller nullstiller systemet. Må du tilbakestille systemet, sjekker du instruksjonsboken for hvordan du gjør det på akkurat din bil.

– Hvis du ikke får nullstilt systemet og fjernet varsellampen, må du nok ta en telefon til et verksted så de kan hjelpe deg, rådgir Nils Sødal.

Glemmer en liten detalj: Så står bilen plutselig på tre hjul

Video: Den norske bilbutikken fikk en telefon fra Saudi-Arabia...