Dette mister 45.000 av oss - hvert år

Men nå finnes det heldigvis en enkel løsning.

Mistet vognkortet? Nå er det heldigvis enklere å få et nytt, etter at Statens vegvesen kommer med en ny tjeneste. Foto: Øyvind Blankvandsbråten.
Mistet vognkortet? Nå er det heldigvis enklere å få et nytt, etter at Statens vegvesen kommer med en ny tjeneste. Foto: Øyvind Blankvandsbråten.

Vognkortet til bilen består av to deler: Her er regelen at del 1 skal oppbevares i bilen, mens del 2 skal oppbevares et sikkert sted, atskilt fra kjøretøyet.

Hvis du skal få solgt og omregistrert bilen til ny eier, må del 2 av vognkortet signeres av selger og ny eier, og leveres til veikontoret. Kun da blir eierskiftet registrert.

Ny tjeneste

Her gjelder det altså å ha orden i sysakene, og det viser det seg at mange norske bileiere ikke har.

Tall fra Statens vegvesen viser nemlig at 45.000 av oss mister vognkortet - hvert år. Nå lanserer de en tjeneste der nytt vognkort enkelt kan bestilles på nett.

Mer krefter i bilen trenger ikke bli veldig dyrt

Midlertidig vognkort

Dette skjer via den nye tjenesten "Din side". Tap av vognkort er den første selvbetjeningsløsningen som lanseres her. Snart kommer også «Ditt førerkort» og muligheten til å levere salgsmelding på nett.

Hvis du har meldt tap av vognkort for et kjøretøy du skal fortsette å bruke, kan du også laste ned et midlertidig vognkort.

Arvet bil? Da kan du slippe avgifter

Beviset på at du er eier

– Skal du bruke bilen etter at du har meldt tapet, er det viktig at du skriver ut og tar med det midlertidige vognkortet når du bruker kjøretøyet, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen, i en pressemelding.

– Vognkortet er beviset på at du eier og kan bruke kjøretøyet og inneholder alle de tekniske kravene.

Frist for EU-kontroll

Det nye vognkortet vil du få i posten i løpet av én uke.
Kun registrert eier av kjøretøyet kan melde tap. Er det er lagt inn salgsmelding kan tjenesten derfor ikke benyttes før kjøretøyet er omregistrert til ny eier.

Når du er logget inn, kan du også sjekke hvilke kjøretøy som er registrert på ditt personnummer. «Dine kjøretøy» gir deg opplysninger om kjøretøyene, slik som forsikringsselskap og når neste frist er for EU-kontroll.

Dette er trafikkregelen du må være Einstein for å forstå