Dette kjører de mest fornøyde bileierne

Ikke bare er de fornøyde - de anbefaler også andre å kjøpe den. Er din bil på listen?

VW Passat CC tar en sterke andreplass i tilfredshetsundersøkelsen fra Which Car?.
VW Passat CC tar en sterke andreplass i tilfredshetsundersøkelsen fra Which Car?.

- Hvis du virkelig vil vite hvordan en bil er, skal du spørre ekspertene: Nemlig de som kjører dem hver dag.

Det sier redaktør Richard Headland i britiske Which Car?i forbindelse med at de akkurat har kunngjort resultatene i sin årlige kundetilfredshets-undersøkelse.

Her har over 52.000 bileiere vært med. Which Car? har bedt dem gi karakter på en skala fra en til fem hvor fornøyd de er med bilen sin - og også om de vil anbefale den til en venn.

SI DIN MENING: Hva synes du om din bil!

Japansk fornuft

Resultatet avdekker store forskjeller. Maks score er 100. De beste bilene plasserer seg godt over 90 poeng - mens de dårligste ligger rundt 50 poeng.

Helt til topps i undersøkelsen går en japansk familiebil av fornuftstypen, nemlig Toyota Yaris Verso, fra 2000-2005. 97,7 poeng er et imponerende tall. Som en av eierne oppsummerer det i undersøkelsen: " Praktisk, pålitelig, lettkjørt, rimelig å eie og nesten like god nå som da jeg kjøpte den".

Toyota Yaris Verso - enkel og ukomplisert bil som er elsket av eierne sine.
Toyota Yaris Verso - enkel og ukomplisert bil som er elsket av eierne sine.

Mindre fornuft og langt mer fokus på design kjennetegner bilen på andre plass. Der finner vi nemlig VW Passat CC med 96,4 poeng. Passat CC-eierne er blant annet spesielt fornøyd med design, praktiske løsninger og komfort. Dette er en bil med relativt høyt verditap i bruktmarkedet - her får du nå ganske mye bil for pengene.

LES OGSÅ: Statusbil til halv pris

Fire Skodaer på topp ti

Tredjeplassen tas av en bil som overrasker både Which Car? og oss med sin plassering, nemlig Land Rover Discovery 4. Den oppnådde nylig bare to av fem stjerner i 2011-utgaven av Which Car?s kvalitetsundersøkelse. Blant annet rapporterte en av fem eiere problemer med elektronikken. Men likevel er Discovery-eierne tydeligvis en fornøyd gjeng. Det sier 95,7 prosent i denne undersøkelse alt om.

På fjerdeplass finner vi Skoda Yeti, best av hele fire Skodaer på topp ti. Foruten Yeti, to generasjoner av Superb, av dagens utgave både stasjonsvogn og kombi/sedan. Det sier mye om hvor godt forhold Skoda-eierene har til bilene sine. Innimellom disse tre japanere, Honda S2000, Mazda MX-5 og Toyota Land Cruiser.

Subjektive vurderinger

- Det er overhodet ikke overraskende at Toyota Yaris Verso kommer så bra ut. Det er en bil også vi i Broom har latt oss imponere av. Under et ganske kjedelig og nesten unnselig ytre, skjuler det seg en veldig bra og kompetent familiebil, sier Booms bilekspert Benny Christensen.

- Hvor mye kan vi stole på undersøkelser som dette?

- Som all annen statistikk må den tas med en liten klype salt. Akkurat her er det jo også mange subjektive vurderinger som spiller inn, det ser vi for eksempel veldig godt når det gjelder Land Rover Discovery. Det er typisk en bil som kjøpes av entusiaster og folk som vet akkurat hva de vil ha. De er helt sikkert også obs på at Land Rover har slitt i mange kvalitetsundersøkelser. Dermed blir de heller ikke veldig overrasket hvis det dukker opp problemer - og lar ikke det overskygge gleden over å eie bilen, sier Benny og legger til:

- I motsatt ende av skalaen vil nok en person som har kjøpt en fornuftig japansk bli langt mer skuffet hvis noe skulle gå i stykker på den. Her tar mange for gitt at det skal være et helt uproblematisk bilhold i mange år, slik er det ikke alltid. Men i sum synes jeg dette er både interessant og ikke minst nyttig. Som Which Car? påpeker - de er jo de som eier og kjører bilene som best kan vurdere dem etter hvert som de blir brukt.

LES OGSÅ: Dette er SUV-ene med flest feil

Ekstra morsomt med CC

- Skoda gjør det sterkt?

- Absolutt! Dette er en ny fjær i hatten for Skoda. Det viser nok også at de som kjøper Skoda i mange tilfeller blir positivt overrasket over bilen sin. Det hjelper nok også at dette er mye bil for pengene i utganspunktet. Man føler man har gjort en god handel og kvaliteten er også generelt høy på Skodaer.

- Andre ting du merker deg?

- Jeg synes det er litt ekstra morsomt at en bil som VW Passat CC kommer så godt ut. Den er jo et eksempel på at en stilig og annerledes bil ikke trenger å koste en formue. Eierne er tydeligvis strålende fornøyde med bilene sine og angrer ikke på at de har gjort et litt spesielt bilvalg. Tvert imot, når de blant annet roser CC for "praktiske løsninger" tyder det på at de har blitt ganske så frelste, smiler Benny.

Del med Facebook-vennene dine

SI DIN MENING: Hva synes du om din bil!

Her er Topp 10 fra Which Car?

tabell-fornøyd
tabell-fornøyd

Skoda Superb er en av hele fire Skodaer på denne listen.
Skoda Superb er en av hele fire Skodaer på denne listen.

LES OGSÅ: Dette er de 20 beste bruktbilene