Et hundegitter kan være en veldig effektivt forsikring mot at bagasje skal komme flyvende inn i coupeen i bilen. Illustrasjonsfoto
Et hundegitter kan være en veldig effektivt forsikring mot at bagasje skal komme flyvende inn i coupeen i bilen. Illustrasjonsfoto

Dette kan være smart for flere enn bare hundeeiere

Dette er ekstra aktuelt nå i sommerferien.

Det hjelper lite å ha en sikker og moderne bil hvis den er full av løse gjenstander som kan skade de som sitter inni bilen ved en bråstopp.

Heldigvis er de aller fleste flinke til å bruke sikkerhetsbelte når de er ute og kjører. Like viktig er det imidlertid å sikre bagasjen. Mange biler har kroker i bagasjerommet som bør brukes som festepunkter for stropper eller nett.

– Bruk dem! Det er den klare oppfordringen fra Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Design gjør nye biler mer trafikkfarlige

Gitter og gardin

I Norge er det svært populært med stasjonsvogner og SUVer. Disse er som regel åpne mellom bagasjerommet og kupéen. Noen biler har en sikkerhetsgardin som kan dras opp fra toppen av seteryggen og festes i taket.

– Denne gardinen kan med fordel brukes bestandig, sier Arne Larsen Island. Enda bedre er det hvis man kjøper et stålgitter, ofte omtalt som hundegitter, som deler av bagasjerommet fra kupéen. Dette vil gjøre kupeen sikrere, også for de som ikke har hund.

Så lett kan en stropp øke sikkerheten i bilen din

Små barn utsatt

Små barn i bakovervendt barnesete sitter svært utsatt til hvis bagasjen kommer fremover ved en bråstopp.

– Det beste er å ha et fast montert stålgitter som er tilpasset din biltype. Det finnes også universalgitter som i teorien skal kunne brukes på alle biler, men disse kan være vanskelig å montere slik at de gir tilstrekkelig beskyttelse, sier Arne Larsen Island.

Det er en grunn til at vi anbefaler stasjonsvogn

Livsfarlig brusflaske

Ved en bråstopp kan løse gjenstander gjøre stor skade, selv om de ikke er så store.

– Noe så uskyldig som en brusflaske kan, hvis den treffer galt og med tilstrekkelig kraft, ta livet av den som får den i hodet, sier Island.

Dette må du tenke på når du pakker skiboksen

Sikre lasten – også på de korte turene

Det er like viktig å sikre lasten på en kort tur fra kjøpesenteret, som på ferietur med full bil. Fyll opp bagasjerommet først, sett lasten inn mot seteryggen. Den tyngste lasten må ligge underst, ikke på toppen.

– Hvis du likevel må ha bagasje inne i kupeen, bør du bruke sikkerhetsbeltene i baksetet til å sikre den, sier Arne Larsen Island i Statens vegvesen.

Les mer om sikring av last på Statens vegvesens nettsider