Mange nøyer seg med å skrape et lite 'kikkehull'   og satser på at varmeapparatet ordner resten. Det er absolutt ikke tilstrekkelig! (Foto: vegard Møller Johnsen)
Mange nøyer seg med å skrape et lite "kikkehull" og satser på at varmeapparatet ordner resten. Det er absolutt ikke tilstrekkelig! (Foto: vegard Møller Johnsen)

Dette kan koste deg førerkortet

Det kan virkelig straffe seg å spare noen minutter ...

Kalde morgener og is på bilrutene betyr at det er fram med isskrapa for mange norske bilister akkurat nå.

Det betyr dessverre også at mange tar sjansen på å slurve skikkelig med denne jobben. De kjører av gårde med altfor mye is på rutene – og satser på at varmeapparatet skal klare brasene underveis.

Tilstrekkelig utsyn

Akkurat det kan straffe seg skikkelig. Ikke bare er det trafikkfarlig. Blir du stoppet av politiet, kan det også bety førerkortbeslag og en kraftig bot.

I forskriftene heter det: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende»".

LES OGSÅ: Denne frontruta trenger du aldri å skrape

Lite kikkehull

Dermed blir det selvfølgelig grader av skjønn på hva som er "tilstrekkelig".

– På frontruta vet jeg at politiet praktiserer en regel på at du skal skrape det området som vindusviskerne dekker. Det er minimum. Mange nøyer seg med å lage et lite kikkehull og det er absolutt ikke tilstrekkelig, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

LES OGSÅ: Mistet førerkortet på stedet

God isskrape

– Særlig UP har hatt fokus på dette de siste årene, noe som har ført til en rekke førerkortbeslag. Men likevel virker det som mange ikke forstår alvoret i dette. Skikkelig sikt er en forutsetning for å kunne ta seg forsvarlig fram i trafikkens, sier Benny som også har følgende anbefaling:

– Ha en god isskrape i bilen. Kredittkort og CD-covere er ikke godt egnet til denne jobben!

LES OGSÅ: Klarer du å se politimannen gjennom denne frontruta?