Dette kan bety stor forskjell i bruktmarkedet

Lønnsomt å tenke annerledes.

Automatgir er det naturlige valget for nesten alle som kjøper dyr SUV. Men noen unntak finnes – og i bruktmarkedet er det biler du kan spare mye penger på.
Automatgir er det naturlige valget for nesten alle som kjøper dyr SUV. Men noen unntak finnes – og i bruktmarkedet er det biler du kan spare mye penger på.

De siste årene har bilene fått stadig mer utstyr, samtidig har det blitt slik at endel utstyr blir oppfattet som en ren nødvendighet.

Ett eksempel: Automatgir på større SUV-er og andre store biler. Vi skal ikke så veldig langt tilbake før mange også syntes det var helt greit å gire disse manuelt. Slik er det ikke lenger.

Nå er det knapt noen som kjøper disse bilene med manuell girkasse. Og de få gangene det dukker opp en slik bil i bruktmarkedet, kan du gjøre virkelig gode kjøp.

Norges billigste Jaguar-SUV

– Ja, dette har jeg sett mange eksempler på. Tanken har også slått meg flere ganger: Det må da være noen som helst vil gire selv – og som på denne måten kan spare mye penger? Men i praksis er disse bilene svært tungsolgte, dermed blir prisene også lave, forteller Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

Han følger ny- og bruktbilmarkedet tett. Ett eksempel fra bruktmarkedet: Det som akkurat nå er Norges billigste Jaguar F-Pace. Du gjetter det kanskje: Ja, den har manuell girkasse!

Jaguar F-Pace er en bil mange har lyst på og de aller, aller fleste kjøper den med automatgir.
Jaguar F-Pace er en bil mange har lyst på og de aller, aller fleste kjøper den med automatgir.

Kjapp Jaguar: Her blir du førstemann til fjells

Litt spesielt for BMW

– Jaguars første SUV er en skikkelig grombil – og en bil mange drømmer om. Som nybil blir den for dyr for de fleste av oss, men det har begynt å dukke opp endel eksemplarer i bruktmarkedet. Den rimeligste, altså med manuell girkasse, har nå prisforlangende på 599.000 kroner. Det er hele 80.000 kroner mindre enn den nest billigste som er til salgs. Da får du ganske godt betalt for å gire selv, mener Vegard.

Han har sett samme prisbildet på mange andre biler, blant annet også BMWs SUV-er.

– Det er faktisk litt spesielt. Mange BMW-eiere har tradisjonelt ønsket seg manuell girkasse. De har følt at det å gire selv har vært en viktig del av kjøreopplevelsen. Men også her har automatkassene tatt helt over de siste årene. Det henger naturligvis mye sammen med at automatene har blitt både bedre og kjappere. Dessuten kan du i mange tilfeller også gire dem manuelt, da får du på mange måter det beste av begge verdener, sier Brooms redaksjonssjef.

BMW X5 har vært drømmebil i flere generasjoner. Finner du et brukt eksemplar med manuell girkasse, kan det være mye penger å spare.
BMW X5 har vært drømmebil i flere generasjoner. Finner du et brukt eksemplar med manuell girkasse, kan det være mye penger å spare.

Se hvorfor BMWs folke-SUV får terningkast 6

Særlig premiummerkene

– Men det er altså penger å spare hvis du tør å tenke annerledes?

– Helt klart! Vi snakker flere titusener. Ja, noen ganger også mer enn det. I mange tilfeller er det nok også her betydelig prutningsmonn, i forhold til hva bilene ligger ute for. Selgerne av disse bilene blir ikke akkurat nedrent av potensielle kjøpere. Når bilen har ligget ute en stund og responsen har vært laber – ja, da er nok mange også villig til å gå ned i pris for å få solgt, sier Møller Johnsen.

Det er særlig premiummerkene som har de mest kravstore kjøperne. Kundene her er ofte svært bevisst på hva de vil ha av utstyr på bilen. Dette er ikke like fremtredende hos de mer folkelige merkene, selv om automatgir også her har blitt mer og mer vanlig de siste årene.

Men hvis du faller for fristelsen og kjøper en bil som andre kanskje oppfatter som litt ukurant: Husk da at dette naturligvis vil følge bilen til den dagen du selv skal selge den. Derfor passer nok dette best i tilfeller hvor man har et langsiktig perspektiv på eierforholdet.

Voldsomt verditap: – Kan være som å kaste pengene på peisen

Du skal øve MYE før du forsøker dette selv. Se video under: