Dette gjør bilgutta når de har "fri"

Broom på TV har sommerferie – Jan Erik og Benny kjører fortsatt bil.

Ut på tur  og blide som alltid. Jan Erik og Benny kobler av med litt biltesting, nå som TV sesongen er over for denne gang.
Ut på tur og blide som alltid. Jan Erik og Benny kobler av med litt biltesting, nå som TV sesongen er over for denne gang.

Broom-comebacket på TV i vår ble en stor suksess. Nå er det sommerferie for Jan Erik og gjengen hans, mens bilekspert Benny har gått tilbake til å "bare" jobbe med nettsiden vår igjen.

Eller – sånn skulle det i alle fall være... For hvor er Benny?

Det er en vanlig arbeidsdag på Broom-kontoret i Oslo sentrum, med det unntaket at det bare er to av oss her: Vegard og Knut. Pulten til Benny står tom, og det selv om det er langt på dag.

Forsovet seg?

– Vegard, vet du hvor Benny er?

– Nei, aner ikke! Så vidt jeg kan se på planen vår er det ikke noen billanseringer akkurat nå, så tror ikke han kan være ute og reise.

– Merkelig, han kan vel ikke ha forsovet seg så mye heller?

– Nei, ikke helt til nå vel. Kan ikke du ringe ham og sjekke?

– Jo, det gjør jeg, bare et lite øyeblikk!

Spesielt syn: Se hvem som er med på biltur

Hoier i bakgrunnen

Vakre veier over fjellet. Her en Lxus LFA som også var med...
Vakre veier over fjellet. Her en Lxus LFA som også var med...

Ring ring:

– Hallo, Knut. Hvordan går det på kontoret?!?

– Jo, her går det bra, Benny. Jeg lurer på egentlig mer på om det går bra der du er – og hvor du egentlig er...?

– Oisann, har jeg glemt å si fra?!? Jeg er på tur med Jan Erik. Toyota avvikler sin årlige karavane der de samler alle bilmodellene sine og lar oss biljournalister få teste dem. Og vi er med og koser oss stort, sier Benny – mens jeg hører Jan Erik hoie karakteristisk i bakgrunnen.

LES OGSÅ: Familiebilen for deg som vil kjøre på første klasse

Dobbelt så hyggelig

– Høres at Jan Erik også er der, ja!

– He, he. Larssen er med og gjemmer seg ikke akkurat i krokene, nei. Vi sitter her og mimrer litt vi, om alle bilturene vi har hatt sammen opp gjennom årene. Det var en tradisjon lenge før Jan Erik havnet på TV og jeg begynte i Broom. Veldig moro å kunne fortsette med slike ting, selv om det også har blitt "jobb".

– Ja, hva kjører dere akkurat nå?

– Toyota GT86, det er da også den bilen jeg synes er morsomst av alle som er med. Dette er et skikkelig effektivt opplegg med masse bilbytter. Til nå har vi kjørt – skal vi se ... - Auris, Verso, RAV4, Prius, GT86, et par Lexuser, Avensis – og nå er vi altså tilbake i GT86 igjen. De andre journalistene er alene i bilene, men vi to deler, vi. Dobbelt så hyggelig sånn!

Her er det bilbytte på gang, målet er at alle deltakere skal få testet alle bilene skikkelig.
Her er det bilbytte på gang, målet er at alle deltakere skal få testet alle bilene skikkelig.

LES OGSÅ: Det kan koste mange tusen å skifte en lyspære

Jan Erik i baksetet

– Nå har vi kjørt over fjellet på svingete, morsomme veier. Og her er GT86 virkelig i sitt ess. Moro at Toyota har laget en så kjøreglad bil som ikke koster noen formue heller, sier Benny.

– Men hvem er det som kjører?

– Vi bytter på, annenhver bil. Den regelen er helt klar, hvis ikke hadde det bare blitt krangling. Det vil si: Da vi kjørte Lexus LS 600h satt Jan Erik baki mens jeg var sjåføren. Du vet, det er jo Jan Erik som er stjerna her. Da passer det bra at han sitter i VIP-baksetet. Det er nå ikke så verst å sitte bak rattet i LS-en heller, det er ganske så fantastisk bil.

– Vi snakket forresten også om det da, at vi sannelig har kjørt mye rart på tur opp gjennom årene. Husker blant annet da vi tok toget opp til Gjøvik og kjørte en gammel Simca tilbake, midt på natta. Det var rimelig spesielt.

Damer på tur

– I andre en del av skalaen var tur til Sverige med Alfa Romeo GTV da den var ny, det var en skikkelig bilopplevelse. I starten var det jeg som skaffet bilene, jeg jobbet jo i bilbransjen mens Jan Erik drev med helt andre ting. Men da Autofil startet, ble det litt flere bidrag fra Jan Erik også, kan du si!

– Vi hadde mange faste ritualer i starten, blant annet at vi røkte sigarer. En stund hadde vi forresten også med damene våre på tur av og til, men det stoppet opp etter hvert, av naturlige årsaker, nemlig at jeg ikke hadde noen dame... Da er det jo desto bedre å ha gode venner å dra på tur med!

– Vi har også vært på tur til veldig mange veteranbiltreff og markeder. Da gjelder det egentlig å ha minst mulig bil – for Jan Erik er helt umulig å stoppe når han kommer over gammelt skrot og ting han bare "må ha". Jeg kjenner ingen som samler på så mye rart, ting han ikke forstår at noen kan finne på å selge. Det er vel heller sånn at ingen forstår at noen kan finne på å kjøpe det! Hei, vent litt – nå driver Jan Erik og dunker meg i siden her. Stooopp, Stooopppp!

Kult eller harry – hva synes du?

Dartkonkurranse

– Ok, men du Benny, da skal jeg ikke forstyrre deg mer, vi må jo få jobbet litt her også...

– Den er god! Hils til Vegard, da. Vi får fortsette å jobbe her vi også. Hører det snart er dart-konkurranse på gang, og så skulle det visst være noe ølsmaking også utpå kvelden. Det er sannelig ikke så verst å være på tur, gitt!

LES OGSÅ: Etter noen halvlitere virket ideen kjempegod!

Et knippe Toyotaer på vei over fjellet, halvveis i karavane-dagen.
Et knippe Toyotaer på vei over fjellet, halvveis i karavane-dagen.

Benny har vært på tur før – her i en 32 år gammel Volvo