Den såkalte Land Speed Cruiser ser passe sint ut. Foto: Les Bidrawn
Den såkalte Land Speed Cruiser ser passe sint ut. Foto: Les Bidrawn

Dette er verdens raskeste SUV

Med 2.000 hester innabords går det unna...

Bilshowet SEMA i Las Vegas er en årlig godtepose for alle bilinteresserte. Årets utgave bød som vanlig på mengder av fantastiske bilbygg, et av de definitivt tøffeste kom fra Toyota.

Den japanske produsenten var tungt tilstede på messen, og hadde 30 biler utstilt, fra SUV-er til sportsbiler. Seks av disse var rene ekstrembygg, og ingen var mer ekstrem enn den sorte Land Speed Cruiser man viste frem.

Nå flytter de produksjonen av denne til Kina

En ting var selve looken, hvor man rett og slett har senket Land Cruiseren så mye som mulig, en annen ting var kreftene innabords. Målet var å få til en perfekt kombinasjon av disse, før man kunne presentere bilen som "Verdens raskeste SUV" på SEMA.

Ikke regn med å se denne hos din lokale Toyota-forhandler med det første. Foto: Les Bidrawn
Ikke regn med å se denne hos din lokale Toyota-forhandler med det første. Foto: Les Bidrawn

2000 hestekrefter!

En så radikal ombygging var selvsagt en stor utfordring, og Toyotas menn og kvinner måtte skifte alt av fjæringskomponenter, mens rammen ble modifisert og kappet for å komme nærmere bakken. Samtidig skulle man også ha inn så store hjul som mulig, så rammen ble gjort tre tommer smalere.

Norges mest solgte blir ny

Det ga stancen man var ute etter, og for å gi bilen passe med krefter ble 5,7-liters V8-eren under panseret behørig trimmet. Med to Garrett-turboladere ble effekten solide 2000 hk. For å matche disse brutale kreftene måtte man også inn med en dragracing-clutch og en custombygd girkasse.

Enn så lenge får vi ta Toyotas ord på at bilen kan klare 350 km/t. Foto: Les Bidrawn
Enn så lenge får vi ta Toyotas ord på at bilen kan klare 350 km/t. Foto: Les Bidrawn

Skal være god for 350 km/t

Innvendig gjorde man ikke de store grepene. Baksetene er kastet ut, mens store racingstoler er kommet på plass foran, sammen med racingseler og ordentlig veltebur. Når 2.000 hester tar tak, kan det være greit å sitte ordentlig fastspent… Heller ikke karosserimessig er det gjort mye. En liten frontleppe foran, litt mer klaring under panseret og noen hull for kjøling her og der, er igrunnen det hele.

Når jobben var ferdig ble bilen fraktet til Toyotas test-fasiliteter i Arizona, hvor Craig Stanton fikk æren av å være sjåføren i «Verdens Raskeste SUV». Der hadde man over 260 km/t, men bilen skal ifølge Toyota være god for 350 km/t. Hvis Land Speed Cruiser klarer det, er den i sannhet verdens raskeste SUV.

Nå er dette lovlig i hele landet