Åtte av de 20 mest solgte bilene i Norge akkurat nå er SUV er. Det sier sitt om hvor populær denne biltypen har blitt her til lands. Her ser vi øverst fra venstre BMW X3, Nissan Qashqai, Volvo XC60 og Toyota RAV4.
Åtte av de 20 mest solgte bilene i Norge akkurat nå er SUV er. Det sier sitt om hvor populær denne biltypen har blitt her til lands. Her ser vi øverst fra venstre BMW X3, Nissan Qashqai, Volvo XC60 og Toyota RAV4.

Dette er SUV-ene vi nordmenn elsker

Nå dominerer de på topp 20. Se hvilke:

SUV-ene har lenge vært svært populære blant norske bilkjøpere. Og det er kanskje ikke så rart – i et land med vinter og snø og mye dårlig vei.

Da kan det være godt å både sitte litt høyere enn de fleste andre i trafikken og nyte godt av firehjulstrekk som får deg både opp og fram.

Akkurat nå er det klassen for de kompakte SUV-ene – eller crossoverne – som øker mest. Og registreringsstatistikken så langt i år viser et unikt høyt SUV-salg.


Vippet av tronen

Av Norges 20 mest solgte bilmodeller, er nemlig hele åtte SUV-er.

En gammel traver i ny drakt er helt øverst på SUV-toppen. Toyota RAV4 kom i ny utgave i fjor og det har skutt fart i salget. RAV4 øker med hele 237,3 prosent så langt i år, sammenlignet med de to første månedene i 2013.

Dermed vipper den også det som har vært Norges mest solgte SUV i et par år, ned fra tronen. Salget av Mazda CX-5 er fortsatt svært høyt, men har falt med 37,2 prosent så langt i år. Dermed må den finne seg i å være forbikjørt av RAV4.


Den folkekjære Toyota RAV4 kom i helt ny utgave i fjor. Nå er
  en ny og billigere utgave som passer norsk vinter som hånd i hanske på
  plass.
Den folkekjære Toyota RAV4 kom i helt ny utgave i fjor. Nå er en ny og billigere utgave som passer norsk vinter som hånd i hanske på plass.

Les testen: Norgesbilen 50.000 kroner billigere over natten

En god bilalder

Suzuki S Cross er på plassen bak. Det er en typisk fornuftsbil fra Suzuki. Mye bil for pengene og det har bilkundene tydeligvis fått med seg.

Mens S Cross er helt ny, har bilen på plassen bak vært med oss i en god bilalder nå. Vi snakker om Volkswagen Tiguan som kom på markedet tilbake i 2008.

Seks år etter holder den fortsatt koken. Salget økte kraftig da den ble tilgjengelig med bare tohjulstrekk – til en pris godt under det man tidligere måtte betale for Tiguan med 4x4.

S Cross er en kompakt bil - men ikke noe problem å få inn tre
  i baksetet som vi gjorde under testen av bilen. (Foto: Benny Christensen)
S Cross er en kompakt bil - men ikke noe problem å få inn tre i baksetet som vi gjorde under testen av bilen. (Foto: Benny Christensen)

Les testen: Så bra er den nye folke-SUV-en

Verdens første

Mitsubishi Outlander er med oss i tredje generasjon. Den holder femteplassen blant de mest solgte SUV-ene så langt i år. Fjoråret ble en skikkelig opptur for Outlander, men så langt i år har det gått litt tråere.

Vi regner imidlertid med en kraftig økning etter hvert som Mitsubishi får fart på salg og utlevering av den ladbare hybrid-utgaven av Outlander. Her har Mitsubishi verdens første ladbare hybrid-SUV.

Nissan Qashqai kommer også til øke og sannsynligvis klatre mange plasser opp fra nummer seks hvor den ligger nå. Qashqai er midt i et modellbytte, der vi i Broom er blant de mange som har gitt den nye generasjonen tommel opp.

Nissan Qashqai kjører nå inn på det norske markedet i helt ny
  utgave.
Nissan Qashqai kjører nå inn på det norske markedet i helt ny utgave.

Imponerte i test: Dette er klassens beste bil

Premium på slutten

De to siste SUV-ene inne blant de 20 mest solgte i Norge, skiller seg fra de øvrige ved at de koster en god del mer.

Premium-SUV er også svært populært i Norge. Volvo XC60 har startet året bra, med en økning på hele 36,4 prosent. Det holder til en sjuendeplass blant SUV-ene.

Inne i det gode selskapet er også BMW X3. Dette er en solid og påkostet SUV som virkelig har truffet markedet hjemme, selv om prisen fort kan bli stiv. X3 gjorde det bra i fjor, og øker ytterligere 11,7 prosent så langt i år.

BMW har akkurat gitt X3 en midtlivsoppdatering, med mye nytt
  også under skallet.
BMW har akkurat gitt X3 en midtlivsoppdatering, med mye nytt også under skallet.

X3 har fått facelift – les mer om den her:

Slik ser SUV-toppen ut akkurat nå:

Bilmodell Antall Markedsandel % Endring i %
1. Toyota RAV4 624 2,8 237,3
2. Mazda CX-5 620 2,7 -37,2
3. Suzuki S Cross 523 2,3 367,0
4. Volkswagen Tiguan 425 1,9 -16,2
5. Mitsubishi Outlander 412 1,8 37,5
6. Nissan Qashqai 392 1,7 -16,9
7. Volvo XC60 337 1,5 36,4
8. BMW X3 333 1,5 11,7

Alle tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV)

LES OGSÅ: Disse SUV-ene kan du virkelig gjøre bruktkupp på