Dette er luksus fra øverste hylle

Rolls-Royce har nye godsaker for verdens rikeste.

Rolls-Royce Dawn blir blant det aller ypperste på markedet hva gjelder åpne biler.
Rolls-Royce Dawn blir blant det aller ypperste på markedet hva gjelder åpne biler.

Markedet for ultraluksuriøse åpne biler har aldri tatt av i Norge. Man kan selvsagt skylde på at vi ikke har like mange soldager som California, men avgiftssystemet vårt har jo også gjort at allerede svindyre biler, blir ekstremt dyre.

Rolls-Royce er et av merkene som er representert i denne kategorien, og nå har de laget en ny åpen modell som straks skal vises på bilutstillingen i Frankfurt. Modellen deler understell med Ghost Sedan og Wraith Coupe, og ved første øyekast ligner bilen såpass mye på en Wraith Coupe, at man kanskje ville ha trodd den burde hete Wraith Drophead (R-R ville aldri kalt den for noe så vulgært som Cabriolet eller Convertible).

De skal lage super-eksklusiv SUV

Fortjener eget modellnavn

Men fabrikken forteller at den nye modellen har 80 prosent nye karosseriplater i forhold til Wraith Coupe, og at den derfor fortjener et eget modellnavn. Det har man hentet frem fra 50-tallets glemsel, og bilen heter Rolls-Royce Dawn.

Under panseret ligger en 6,6-liters V12 (downsizing av motorer er visst ikke noe tema på styremøtene hos Rolls-Royce), og har 563 hk og massive 780 Nm (allerede ved 1500 omdreininger), det gjør at bilen klarer 0-100 på under 5 sekunder.

Motoren er selvsagt ekstremt stillegående, det samme er taket som kjøres på plass i løpet av 22 sekunder, samt dekkene. Fabrikken sier de aldri har laget en så stillegående åpen bil.

Bruktbilen har blitt et skikkelig pengesluk

Romslig også i baksetet

Normalt sett er åpne biler med bare to dører, rimelig trange hva gjelder bakseteplass, men dette var ikke noe tema for Rolls-Royce. Her skulle også storvokste voksne sitte godt i baksetet, og rapportene sier at store karer som har prøvesittet bilen har rikelig med plass.

Men så er det da heller ingen liten bil. Dawn er 5,28 meter lang, og 1,95 meter bred, med en vekt på 2540 kg. Nærmeste (og eneste?) konkurrent er Bentley Continental GT Convertible, og den er 40 cm kortere enn Rollsen, noe som forklarer bakseteplassen til nye Dawn.

Se hva de gjør med verdens mest solgte