Dette er ingen andre i Europa i nærheten av

Norske kjøreskolebiler vekker oppsikt.

Mye har vært skrevet om Norge som et foregangsland på elbiler. Åtte av ti nybiler som selges her til lands er nå en elbil. Det er det ingen andre land i verden som er i nærheten av.

Den høye andelen merkes ikke bare på antall biler. Elbilene er også på full fart inn i ulike næringer: Vi har hatt elektriske taxier i flere år allerede, nå kommer også trafikkskolene for fullt.

Én av dem som har merket dette, er Ford. De har solgt et betydelig antall eksemplarer av sin Mustang Mach-E til trafikkskoler rundt om i landet. Og det har vakt oppsikt også utenfor Norges grenser:

Til Norge for å lage video

– Jeg sitter selv i morgenmøte med kolleger rundt om i Europa hver dag. Fra min side handler mye – ikke overraskende – om elbiler. Og da jeg fortalte at stadig flere nordmenn nå tar føreropplæringen i en elektrisk bil, ble det hyppig kommentert. Det er tydelig at mange ser på det som svært eksotisk, mens vi nordmenn vel egentlig tar det for gitt nå, sier Anne Sønsteby som er informasjonsdirektør for Ford Motor Norge.

Det hele endte med at Ford Europa kom til Norge for å lage video av dette fenomenet. Den brukes nå i en rekke land.

Flere trafikkskoler vil vrake manuelt gir

Elbil som kjøreskolebil – det er eksotiske greier i mange land. Men ikke i Norge.
Elbil som kjøreskolebil – det er eksotiske greier i mange land. Men ikke i Norge.

«Look to Norway»

– Vi synes naturligvis dette er morsomt! Elbilene har virkelig satt Norge på kartet. Vi opplever enorm interesse rundt det som skjer i det norske markedet. Nå begynner mange land å komme etter. Og de er veldig nysgjerrige på hvordan elbilene preger hele bilmarkedet i Norge, utbyggingen av ladenettverket, konkurransesituasjonen – ja alt som har med elbiler, forteller Sønsteby.

Noe annet som blir lagt merke til, er salget av Mustang Mach-E i Norge. For første gang i historien er vårt land det største marked i Europa for en bil fra Ford:

– Det er rett og slett historisk og det spørs vel også om det noen gang vil skje igjen. Vi merker at «Look to Norway» har blitt et slagord som har gjenklang ikke bare rundt om i Europa, men også i USA. Det er moro for oss som jobber i et land som vanligvis ikke gjør aller mest utav seg på salgsstatistikken blant mange markeder som er mye større, sier Sønsteby.

27 trafikkskoler og lærer mistet godkjenningen

Anne Sønsteby er informasjonsdirektør for Ford i Norge. Her med noen av svært mange Mustang Mach-E som har kommet til landet.
Anne Sønsteby er informasjonsdirektør for Ford i Norge. Her med noen av svært mange Mustang Mach-E som har kommet til landet.

Vil ha en viktig stemme

I sin nye video kaller Ford de som lærer å kjøre i en elbil for Generasjon E.

Her følges kjøreskoleelever fra de norske trafikkskolene, Økern Trafikkskoler og Tempo Trafikkskole, og en kjøreskole i Nederland.

– Den neste generasjon sjåfører, generasjon E, vil ha en viktig stemme i forhold til hvor raskt vi i Europa får byttet ut bensin- og dieselbiler med elektriske biler. Å ta kjøretimer kan oppleves som en stor utfordring for mange. Da er det fint å se at Mustang Mach-E bidrar til å gjøre dette enklere og morsommere, sier general manager, Ford Model e, Europe, Martin Sander, i en pressemelding.

Dette blir snart et vanlig taxi-syn i Oslos gater

Elbilene tar over stadig mer av bilmarkedet i Norge. Det merkes også hos dem som bruker bilene i næring, som trafikkskolene.
Elbilene tar over stadig mer av bilmarkedet i Norge. Det merkes også hos dem som bruker bilene i næring, som trafikkskolene.

Bare med elbil

I Norge er 78 prosent av solgte personbiler så langt i år helelektriske biler, mens nesten 20 prosent av nye personbiler solgt i Nederland så langt i år er helelektriske.

– Jeg øvelseskjører bare med elbiler. Vi har to elbiler hjemme og så kjører jeg elbil her på kjøreskolen, sier norske Ira som blir intervjuet i videoen.

Finn er kjørelærer – med en ganske annerledes Mustang

Se videoen fra Ford under: