– Dette er ikke en  bruktbil – det er et klenodium

Toyotaen er virkelig sjeldne saker.

Denne Toyots Corollaen er en av landets fineste. Nå kan du kjøpe den. Faksimile fra finn.no
Denne Toyots Corollaen er en av landets fineste. Nå kan du kjøpe den. Faksimile fra finn.no

Elvis Presley dør, bare 42 år gammel, Anders Langes Parti blir til Fremskrittspartiet, den berømte togruten Orientekspressen legges ned og Bravo-utblåsingen sender 15.000 tonn olje rett ut i Nordsjøen.

1977 var i sannhet et begivenhetsrikt år.

Det er en mørk november-ettermiddag, med snø og slaps, samme år, at en voksen dame er på vei til den lokale Toyota-forhandleren på Elverum. På veien har hun vært innom banken. Nå holder hun hardt i håndvesken og kikker seg nervøst over skulderen, for i vesken har hun en brun konvolutt inneholdende omtrent en årslønn i kontanter.

Godt holdt og lite brukt

Hun skal nemlig hente sin splitter nye, hvite Toyota Corolla som hun har spart lenge til. En liten nyhet i global sammenheng. Men helt sikkert en stor dag for den nybakte eieren. Kanskje for bilen også.

For damen tok ikke bare godt vare på bilen. Hun tok svært godt vare på den. Brukte den forsiktig og lite, og sørget for at den fikk godt stell.

Nå, omtent 38 år senere, har bilen ikke gått mer enn 84.000 pent kjørte Østerdals-kilometer.

Forleden dag kom den hvite Corollan til salgs igjen – for andre gang. Denne gangen i Hommelvik, nord for Trondheim.

De var en gang et vanlig syn på norske veier. Nå er det sjelden man ser Toyota Corolla av denne typen. Faksimile fra finn.no
De var en gang et vanlig syn på norske veier. Nå er det sjelden man ser Toyota Corolla av denne typen. Faksimile fra finn.no

Se hele annonsen og alle bildene her

På bildene ser bilen utrolig fin ut. Vi blir litt nysgjerrige, og tar en telefon til selgeren for å høre mer om bilen.

Toyota Corolla: Husker du denne folkefavoritten?

Urørt originalbil

– Jo, da. Jeg kan bekrefte at kilometerstanden stemmer. Den er dokumentert og om man bruker Vegvesnets app, kan den følges helt tilbake til 1998. Dessuten har vi serviceboka også, forklarer Odd Ivar, som nå skal selge bilen fra sitt firma.

– Den ser jo så utrolig fin ut, er den pusset opp og satt i stand, kanskje?

– Nei, det trengtes ikke her. Denne bilen er faktisk i utrolig fin og helt urørt originalstand. Uten rust, uten skjemmende skrammer og bulker. Jeg tror at jeg uten å ta munnen for full, kan si at dette må være en av de aller, aller fineste i sitt slag her til lands.

– Bilen må ha blitt tatt uvanlig godt vare på av damen som kjøpe den ny i 1977. Den bærer kun minimale spor av bruk. Slik som bitte litt slitasje på girkula. Det er slikt som gir en fin bil litt ekstra patina og sjel, som noen ganger forsvinner med biler som er restaurert og satt sammen med nye deler, mener den hyggelig selgeren.

– Hva gjør at en slik bil havner i en bruktbil-forretning i Trøndelag da?

– Vet du hva, det er helt tilfeldig og bare flaks at jeg kom over denne. Men jeg kunne bare ikke motstå den. De nostalgiske minnene om en morfar som hadde maken da jeg var guttunge ble for sterke. Så det ble handel.

– Bilen har stått litt på utstilling her i forretningen og vekker berettiget oppsikt blant de nyere Toyota-modellene vi ofte handler med.

- Noen finner drømmedama - andre finner drømmebilen

Kanskje var det dette originale reklamebildet fra 70-tallet som trigget damen fra Østerdalen til å kjøpe ny Corolla ?
Kanskje var det dette originale reklamebildet fra 70-tallet som trigget damen fra Østerdalen til å kjøpe ny Corolla ?

Vekker nostalgiske følelser

– Den brukes også litt. Senest forrige søndag var jeg ute og kjørte med den. Det er en utrolig koselig bil som tydeligvis vekker nostalgiske minner hos flere enn meg, forklarer Odd Ivar.

– Men du, prisen på 125.000 kroner. Er den litt i stiveste laget, eller? Det er jo en gammel Corolla det er snakk om..?

– He, he... Ja, folk mener mye om pris. Gjerne på ting de ikke har sett også. Men det er en ting man skal være klar over.

– Okei - hva da?

– Dette er ikke en gammel bruktbil. Det er et unikt klenodium med god, norsk historikk. Det er nok en bil som kanskje aller best hadde hørt hjemme i en samling eller utstilling, men som samtidig fortjener en luftetur innimellom. Litt slik som vi har brukt den.

– Vi selger den til riktig kjøper og for riktig pris, avslutter den sympatiske Corolla-selgeren.

Toyota Corolla: Dette er verdens mest solgte bilmodell