Sjuseter interior
Sjuseter interior

Dette er en av de smarteste investeringene du kan gjøre

På bruktmarkedet får du igjen mye mer enn du betalte.

Sjuseterne har forlengst blitt favorittbilen for veldig mange familier. Enten man virkelig trenger sju seter - eller bare synes det er flott å ha muligheten til å ha inntil seks passasjerer når det trengs.

Men en sjuseter er ikke alltid en sjuseter. Eller for å si det sånn: Biler du kanskje tar for gitt har sju seter, har ikke nødvendigvis det. I mange tilfeller må du betale litt ekstra for de to bakerste setene. Det er det ikke alle nybilkunder som gjør, og som vi skal få se: Det er ikke smart!

Beste investeringen

Bruktbilsjef Paul Magnar Wollstadmo hos Kverneland Bil i Stavanger er klinkende klar: Det er markant forskjell i innbyttepris på en Ford S-MAX med fem eller sju seter.

- Å kjøpe sju seter er den beste investeringen du kan gjøre. Men du må bestille dem når bilen er ny. Senere blir det mye dyrere, sier han.

Grom lyd og god plass: Her er Torbjørns Caravelle VR6

Super-investering

Fleksibiler som Volkswagen Touran, Ford S-Max og Mazda 5 er populære familiebiler. Felles for dem alle er at de kan bestilles med fem eller sju seter. Ofte er det et ganske forsiktig prispåslag for å få med den bakerste seteraden.

- For S-Max er påslaget 7300 kroner, opplyser Wollstadmo.

ford_smax_1541398872 (Foto: Ford)
ford_smax_1541398872 (Foto: Ford)

At dette er en god investering, vil du snart skjønne: Så god er den at det faktisk er bortimot unik når man snakker om biløkonomi. Normalt synker både biler og tilleggsutstyr markant i verdi så snart du har betalt det.

Men legger du på 7300 på toppen av et Ford S-Max-kjøp, vil pilen gå motsatt vei. Investeringen er så god at børsen selv i de bratteste oppgangstider ikke ville kunne holde følge. Hør bare her hva bruktbilsjef Wollstadmo sier:

- Du vil få igjen de 7300 kronene mange ganger den dagen du leverer bilen i innbytte hos oss. Etterspørselen etter brukte sjusetere er kolossal.

Helt nøyaktig hvor mye mer Kverneland Bil gir for sjusetere kontra femsetere vil han ikke ut med, men at det merkes i lommeboken er sikkert.

Dette kaller vi ekte flerbruksbil

Øker listeprisen

Det motsatte er tilfellet for dem som ikke spanderte på seg tre seterader da de kjøpte biler av denne typen. Da vil man oppleve at kundene kjapt klikker videre på jakt etter annonse for en "ekte" flerbruksbil. Resultatet er at den er mer tungsolgt privat og at bilforhandlerne justerer ned innbytteprisen.

Som for eksempel Møller Nesttun i Bergen:

- Jo vi trekker fast 10 000 kroner av på listeprisen for innbytte av Touran som ikke har sju seter, opplyser bruktbilsjef Pål Even Gravdal.

VW_Touran_TSI_EcoFuel_2010
VW_Touran_TSI_EcoFuel_2010

I tillegg forteller han at de ofte justerer opp listeprisen for innbytte av Touraner som har den etterspurte benken bakerst. Dermed blir forskjellen i innbyttepris enda større.

Gravdal ser ikke bort fra at også Touran-kunder som kjøper ny bil, vil tjene penger på å velge full pakke. Selv om han mener at også fem-seteren av denne bilen er populær.

- Det er mangel på brukte Touran i markedet, så vi tar gjerne inn biler med to seterader, men det er ingen tvil; 7-seterne blir kjappest solgt.

Ny Ford C-Max: Skreddersydd for barnefamiliene:

...Når det gjelder 5-seterne: Prut, prut, prut!

Det er all grunn til å vente at den samme mekanismen gjør seg gjeldene for andre potensielle 7-setere som Mazda 5, Volvo XC90 og Opel Zafira. Skal du kjøpe ny bil, skjønner du sikkert nå hva du bør gjøre.

Husk også å ta dette i betraktning om du skal kjøpe brukt flerbruksbil. Og glem for all del ikke at du trolig kan prute MYE om det er snakk om en 5-seter!

Ville du hatt en femseter av disse bilene? Hva mener du? Bruk debattfeltet under:

Broom tester Peugeot 5008. Les mer her:

Slik skal det se ut inni en flerbruksbil; sju seter på plass.
Slik skal det se ut inni en flerbruksbil; sju seter på plass.