Dette er drømmen for trange parkeringsplasser
Utfordring: Hvordan få en diiiiger dør til å forsvinne helt? Her er svaret!

Hvor ofte har du stått på en trang parkeringsplass og oppdaget at bilen på naboplassen står så tett inntil din bil at du sliter med å få opp døren?
Problemet blir mer og mer aktuelt etterhvert som parkeringsplassene skal romme flere og flere biler. Og kjører du en todørsbil i tillegg skal du gjerne være smal over knærne for å få vridd dem inn i setet, i håp om at resten av kroppen vil følge etter på mirakuløst vis.
Nå er det noen tiår siden todørsbilene gikk av moten her hos oss. I USA har de fortsatt å ha et solid fotfeste, ikke minst i "personal luxury car"-segmentet. Da er de gjerne forholdsvis store, og det er gjerne også de som skal få plass i dem etter at de har brøytet seg inn gjennom de store dørene.

Gjør døren høy og porten vid
En bil som den på bildene gjorde en rask visitt på eBay forleden, men forsvant fort igjen. Kanskje kan det ha vært i overkant mange spørsmålstegn i historikken på den til at den lot seg selge, men bilen er interessant uansett. For her har man på sett og vis løst problemet med dørene som kommer i veien.
Og FOR noen dører, dessuten...
De årvåkne vil ha sett at vi snakker om en Lincoln Mark VIII, en 1993-modell, som ved første øyekast ser rimelig standardmessig ut. Men den mangler dørhåndtak. Og er ikke dørene enormt lange?
Ifølge den totalt udokumenterte forklaringen som fulgte bilen skal denne ha blitt bygget som konseptbil av eksterne Joalto Design INC i Detroit, på oppdrag fra Ford. Den skulle etter sigende brukes til å oppnå intern godkjenning for et videreutviklingsprosjekt blant toppene i konsernet. De så at problemet med trange parkeringsplasser var i ferd med å øke, og vurderte dette som en mulig løsning.
Helt til de fikk se konseptbilen.
Den skal de ikke ha likt. Dermed ble prosjektet droppet, og konseptbilen beordret sendt til destruering for å skjule alle spor.
Les også: Kia-konsept med kreativ dørløsning
Kunne bestilles av menigmann?
Om historien stemmer vet vi ikke noe om. De store, spesialstøpte sidevinduene og mekanikken som faktisk senker døren helt ned til normal terskelhøyde vitner om at det har vært mye jobb for å få til dette, så noen billig konvertering er det helt klart ikke.
Og vi finner en meget forseggjort reklamefilm for den samme konverteringen fra et firma ved navn Jatech (beslektet med Joalto Design?), som kan tyde på at det faktisk var mulig for menigmann å bestille slike konverteringer.
Løsningen er uansett interessant, og den bygger åpenbart på noen løsninger som allerede hadde vært i produksjon da denne bilen etter sigende ble bygget i 1993.
Klikk på videovinduet under for å se reklamefilmen:
BMWs roadster-flopp
BMWs lille roadster Z1 er det mest nærliggende eksempelet.
Om bilen ble en flopp aldri så mye så hadde den fungerende nedsenkbare dører som fulgte noenlunde samme prinsipp, der sidevinduet først gikk ned i døra på samme måte som på bilen det her handler om. Det var dessuten lov å kjøre bilen med dørene "nede".

På BMWen var dørene imidlertid ganske små, og de gikk heller ikke veldig langt ned - sikkert både for å beholde stivheten i det åpne karosseriet, samt fordi det rett og slett var begrenset plass i kanalen til å "sluke" dem.
På Lincoln´en har man tvert imot ikke gjort det enkelt for seg selv. For å forenkle adgangen til baksetet er dørene forlenget over nærmest hele siden av bilen, slik at det blir enda mer som skal gjemmes vekk innunder bilen når de åpnes. Så leste vi også i beskrivelsen av bilen at sideruten på førersiden er knust, og at det er noen riper her og der.
Sikkert ikke hverken enkelt eller billig å sette i stand, dersom man skulle ønske det.
Les også: Lamborghini-dører er penest på Lamborghini...
Velfungerende stasjonsvogn-løsning
Et annet parallellt eksempel fra produksjonsbiler, og muligens mindre kjent på våre breddegrader enn den lille BMW-roadsteren, er de såkalte clamshell-baklukene på de største GM-stasjonsvognene i årene 1971 - 1976. Det var før man hadde utviklet toveis-luken som kunne svinge ut eller legges ned ettersom det passet, og som vi kjenner fra den downsizede generasjonen som kom på markedet i 1977.

Så lenge man kun kunne legge dem ned tok de mye plass, og gjorde tilgangen til lasterommet vanskelig for de spinkleste husfruene, som ofte var de som kjørte disse digre beistene. Det samme gjaldt når man kjørte med tilhenger bak, da kunne de ofte ikke åpnes i det hele tatt.
Dermed ble løsningen som sagt et "clamshell". Ved å vri nøkkelen til første posisjon trakk motorer glassruten opp i taket, og ved neste posisjon ble selve "lemmen" trukket ned bak støtfangeren, og innunder lasteromsgulvet. Dermed hadde man full lasteromsåpning, og kunne stå helt inntil.

Lemmen lot seg enkelt trekke opp i posisjon igjen, takket være motvekt-system, hvis man da ikke hadde krysset av for full-elektrisk betjening. Og det hadde man gjerne gjort i det gadget-elskende USA på begynnelsen av 70-tallet.
Er dette fremtiden?

Bakluken på GM-stasjonsvognene fungerte utmerket. Vi har ikke hørt noe annet om sidedørene på BMWen heller, selv om bilen i seg selv altså floppet ganske grundig. Så kanskje er det bare et tidsspørsmål før sidedørene på bilene våre vil forsvinne innunder bilen på magisk vis, i stedet for utover, oppover og bakover, som i dag.
Klarer du ikke å vente, så finnes det altså minst én konvertert Lincoln i USA som du sikkert kan få kjøpt.