Dette er de sikreste nybilene

Disse fem gjorde det aller best i kollisjonstest. Her er det overraskelser.

Nye Kia Sportage har fått mye skryt   nå er den også sikkerhets vinner. (Foto: Euro NCAP)
Nye Kia Sportage har fått mye skryt nå er den også sikkerhets vinner. (Foto: Euro NCAP)

Kollisjonstestene til Euro NCAP har for lengst blitt bransjestandard i vår kant av verden. Resultatet en bil får her kan bety forskjellen mellom suksess og fiasko – og samtlige bilprodusenter bruker disse testkriteriene aktivt når de utvikler nye biler.

I fjor gikk 29 forskjellige bimodeller gjennom det omfattende testprogrammet. Nå har Euro NCAP publisert oversikten over vinnerne i hver klasse. De har alle fått toppscore som er fem poeng – i tillegg har de klart seg godt i samtlige kategorier.

Fem klasser

Fordelt på fem forskjellige bilklasser dette bilene som gjorde det aller best:

Småbiler: Honda CR-Z

Små familiebiler: Alfa Romeo Giulietta

Små flerbruksbiler: Toyota Verso

Små SUV-er: Kia Sportage

Store familiebiler: BMW 5-serie

I tillegg har følgende biler gjort det svært bra, uten å gå helt til topps: BMW X1, Suzuki Swift, BMW X1, Volkswagen Sharan/Seat Alhambra, Citroën C4 og Kia Venga.

Prisbombe-SUV-en: Les testen på Kia Sportage her

Jobber steinhardt

Den gamle myten om at Asia-bilene ikke holder mål kollisjonsmessig er for lengst pensjonert – og her får vi altså et nytt bevis på det. Hele tre av de beste kommer fra den kanten av verden. Kanskje aller mest interessant er det at koreanske Kia gjør det så bra.

For et par bil-generasjoner siden var Kia blant merkene som gjorde det dårligst i denne testen. Nå er de helt i toppen. Det er nok et bevis på at koreanerne jobber steinhardt og målbevisst for å lykkes i Europa.

Interessant er det også at Alfa Romeo Giulietta vinner sin klasse. Det beviser at også italienerne tar sikkerhet på alvor når de konstruerer biler.

Er du tøff nok til å kjøpe denne? Les mer her:

Tester ESP

Euro NCAP bygger stadig ut testene sine og gjør dem mer omfattende. I fjor førte det til at antallet biler som oppnådde de maksimale fem stjernene var langt mindre enn i 2009, henholdsvis 65 prosent, kontra 90 prosent.

Fra og med 2011 skal Euro NCAP også teste ESP-systemet på bilene, de første resultatene av det får vi i februar.

Verdens beste stasjonsvogn? Les testen her:

Nye BMW 5-serie gikk helt til topps i sin klasse. (Foto: Euro NCAP)
Nye BMW 5-serie gikk helt til topps i sin klasse. (Foto: Euro NCAP)