Dette er de farligste bruktbilene

Sikkerheten varierer enormt. Her er verstinglista.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

De fleste krasjtester forteller hvilke biler som er tryggest om du treffer et stillestående objekt. Men hva skjer om du møter en annen bil front mot front?

Svenske Folksam har samlet statistikk fra over 100 000 ulykker, og ved hjelp av dette har de kommet fram til hvilke biler du bør sitte i hvis du skulle komme ut for en ulykke.

Før 2000

Det kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse at småbiler generelt kommer dårlig ut, men det er ikke alltid trygt å sitte i den største bilen. Noe denne krasjtesten fra Fifth Gear beviser på en svært grafisk måte.

Disse bilene mener Folksam du bør ligge unna om du er på bruktbiljakt, . Felles for alle bilene nedenfor er at de er fra før årtusenskiftet.

Litt om listen

Det bør nevnes at listen ikke komplett. Biler med lave salgstall har ikke vært involvert i nok ulykker til at det kan føres pålitelig statistikk. Folksams liste mangler derfor dyre biler som Audi A8, Mercedes S-klasse og BMW 7-serie, nye biler som Audi Q7, Nissan Qashqai og Opel Insignia, samt sjeldne biler som Kia Carnival, Peugeot 806 og Toyota Picnic.

To biler på lista stikker seg veldig ut. Toyota HiAce og VW Caravelle er begge på bunn og topp når det gjelder kollisjonssikkerhet. Fra henholdsvis 1996 og 1992 er dette blant de aller sikreste bilene du kan kjøpe. Verdt å tenke på hvis du er på bruktbiljakt.

Hjemmesidene til alle de mest populære bruktbilene finner du her

Ikke overrasket

- Dette kommer dessverre ikke som noen stor overraskelse. Det har skjedd enormt mye på sikkerhetsfronten de siste årene. Og biler fra 80- og tidlig 90-tall er mye, mye dårligere enn nye biler på dette området, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- Folksam gjør en imponerende og særdeles grundig jobb. Dette er en god korreks og et godt supplement til Euro NCAP-testene. Det er på en måte praksis mot teori. Og mange vil nok tenke seg om før de kjøper en bil som kommer veldig dårlig ut hos begge disse, sier Benny.


Se hva som skjer når en nybil krasjer med en gammel - klikk her

Store biler du bør unngå:


Folksams liste

BMW 5-serie 88-96

Citroën BX 83-93

Citroën CX 74-91

Ford Sierra 83-93

Mitsubishi L300 Cosmos 88-94

Nissan Terrano 88-96

Opel Omega 87-93

Peugeot 405 88-96

Toyota Camry 83-87

Toyota Camry 87-91

Toyota Carina 92-98

Toyota HiAce 82-95

Toyota Model F 83-90

Toyota Previa 91-99

Volvo 300 76-91

VW Caravelle 81-91

VW Passat 81-88

* Alle bilene har fått karakteren unngå av Folksam.

* Mindre og større småbiler er holdt utenfor listen. Ovenfor er kun bilene som rangeres som mellomstore eller større.

* Folksam gir kun karakter på biler som har vært involvert i nok ulykker til at det kan føres pålitelig statistikk.