En liten svart boks med en antenne på felte biltyvene.  Trackersystemet kan gjemmes hvor som helst i bilen og gjør jobben svært effektivt.


 (Foto: www.guardsystems.com)
En liten svart boks med en antenne på felte biltyvene. Trackersystemet kan gjemmes hvor som helst i bilen og gjør jobben svært effektivt. (Foto: www.guardsystems.com)

Dette er biltyvenes største mareritt

Kun timer etter at bilen ble stjålet, ble den sporet opp ved hjelp av denne dingsen.

Natt til mandag ble en av bilene til bruktbilbutikken Bilplan på Skedsmokorset stjålet. Det tyvene antakelig ikke visste var at en liten sort dings med en antenne på var montert og gjemt på bilen. Det skriver Romerikes Blad.

Trackersystemet, som kan gjemmes hvor som helst på bilen, ble aktivisert noen få timer etter tyveriet og jakten var i gang.

Ved 13-tida mandag ble bilen funnet på Skjetten. Da sto den plassert på en parkeringsplass og var påsatt falske skilter.

– Tida viktig

Daglig leder ved Bilplan på Skedsmokorset, Per Oppegård, er glad for at bilen, en ny Saab 9-3, ble funnet så hurtig som den ble.

– En bil av denne typen havner fort på markedet i Øst-Europa. Det handler om å finne de raskt, sier Oppegård.

Han tror ikke det er tilfeldig at bilen ble funnet med falske skilter på en parkeringsplass i et boligområdet.

– Etter det jeg har hørt er dette måten de sikrer seg mot trackersystemet. De lar bilen stå i ro i to til tre dager der det står andre biler. For så å hente den igjen, sier han.

Ingen ble pågrepet da politiet ble varslet om bilfunnet mandag.

Peiler seg inn

Senderen som satt på bilen sender ikke ut signaler på egen hånd. Dermed er det vanskelig for tyvene å merke at de faktisk blir sporet.

Rune Berg i Guard Systems sier til rb.no at trackeren blir bedt om å sende signaler når peilerne ber om det.

– Vi sporer bilene på tre forskjellige måter; opp mot basestasjoner, med bakkesøk med bil og fra lufta, sier han.

Mandag var det bakkesøket som førte til funnet på Skjetten. I prinsippet kan biler med trackersystem peiles over hele Norden.

– Preventivt

Per Oppegård i Bilplan tror systemet fungerer på flere plan.

– Ikke bare er det godt å få bilen tilbake. Jeg tror systemet har en klar preventiv effekt. Dette er jo et bevis på at tyvene ikke kommer langt med bilene våre, sier han.

Trackersystemet har lenge vært utbredt blant båteiere i landet, nå er det mer på vei inn på bilmarkedet og fungerer som en slags forsikring.

– Våre kunder betaler en sum for selve apparatet. I tillegg er det et årlig abonnement som betales. Da dekker vi alle utgifter ved eventuelle søk, sier Berg i Guard Systems.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - klikk her