Dette er bilen for fartssyndere

UP: - Det hjelper ikke at vi ergrer oss over det.

Slik ser Hyundai Genesis ut - en bil som tar grep helt på egenhånd om du skulle kjøre for fort mot en fotoboks.
Slik ser Hyundai Genesis ut - en bil som tar grep helt på egenhånd om du skulle kjøre for fort mot en fotoboks.

Bilister i Norge bidro med hele 212,5 millioner kroner til statskassa i fjor, ved å kjøre for fort forbi landets mange fotobokser. Er du en av de som synes dette er sure penger, så vil Hyundais neste luksussedan være et godt alternativ for deg, skriver nettstedet Teknofil.no.

Varsler 800 meter før

Bilen det er snakk om er Hyundais flaggskip Genesis. Den vil være utstyrt med et utvalg av moderne teknologi – inkludert automatisk nedbremsing når du nærmer deg en fotoboks.

Les også: Kengurukjøring i Vestfold

Systemet fungerer ved å kombinere GPS og moderne bremseteknologi, ifølge Teknofil.

Bilen vil først gi et varsel når du befinner deg 800 meter unna fotoboksen og samtidig vise deg tillatt hastighet. Deretter vil den fortsette å pipe dersom du selv ikke senker farten, før den til slutt bremser slik at du unngår bot.

Et tankekors

Distriktsleder i UP, Andreas Rødø, er ikke fornøyd med at bilprodusenter tar grep for å forhindre politiets arbeid, men sier samtidig at det er en utfordring de må møte.

– Generelt så tror jeg vi kan si at dette er en utvikling som kommer, og det hjelper ikke at vi ergrer oss over det. Vi må bare bruke andre måter å jobbe på, med fortsatt fokus på å få farlige bilister ut av trafikken, sier Rødø til Tønsberg Blad.

– Det er likevel synd når bilprodusentene og private aktører vanskeliggjør politiets arbeid. Dette handler om alvorlige ting, og det er ikke bra når noen hindrer politiets trafikksikkerhetsarbeid. Det er et tankekors, og vi må ta utviklingen som et signal om at vi må jobbe smartere.

Det er likevel ikke sånn at en fotoboksvarsler eller Hyundais system gjør deg immun mot fartsbøter.

– Selv om du får en del teknisk utstyr så har vi arbeidsmetoder som ikke er mulig å avdekke ved hjelp av slikt utstyr. Vi opererer både med uniformerte og sivile kjøretøy. Den jobben politiet gjør til daglig vil egentlig ikke påvirkes av dette.

Les også: To anmeldt etter råkjøring på E18

Nylig tok de to bilister som begge ble målt til 160 km/t på E18. Det skjedde nord for Tønsberg i Horten-traktene. Begge mistet førerkortet.

– Hadde disse teknisk varslingsutstyr i bilene?

– Det virket ikke sånn, avslutter Rødø.

Les flere bilsaker i Tønsberg Blads motormagasin Kjør

Les også: Topp 5: Slik unngår du fotoboks-boten