Dette er bestefaren til BMW X6

Trodde du BMW X6 var først ute? Da tar du feil, denne SUV-coupeen kom i 1981!

SX4 1
SX4 1

BMW X6
BMW X6

BMW kaller sin X6 en SAC, i stedet for SUV. Det står for Sports Activity Coupe. BMW X6 virker kanskje som et helt nytt og annerledes konsept, men som det meste annet - det har vært gjort før.

I 1979 kom energikrise DEL 2 til USA. AMC var en av bilfabrikkene det så mørkest ut for. De hadde sine trumkort i bensintørste firehjulstrekkere - dårlig valg.

Jeeps sjefsdesigner Roy Lunn fikk en genial idé om å montere AMCs personbilkarosserier på Jeep-chassis.

Først ute

sx4 2
sx4 2

AMC-modellene het Eagle, og du kunne få dem i flere karosserifomer man ellers kjente best igjen på personbilfronten. Da snakker vi sedan, stasjonsvogn (Audi Allroad alá 1979),cabriolet (!!!), tredørs småbil, og coupe. Alle med god bakkeklaring og et ordentlig firehjulstrekksystem som gjorde at hytteveien ble lett match.

BMW sier at deres X6 er en coupé. Visse personer vil vel drøye noe med å gi de helt rett i det. X6 har nemlig fire dører, og det er strengt tatt to for mange til at det er en coupé, om du ikke heter Mazda RX-8. (Hva X6 egentlig er, en femdørs hatchback?)

Ordentlig coupe

AMC Eagle SX/4 derimot, den kan ingen diskutere i mot. Dette er en ordentlig, todørs coupe. Og det med SUV-understell og firehjulstrekk!

Motormessig kunne man velge mellom en rekkefirer på 2,5 liter, eller en rekkesekser på 4,2 liter. Girkassevalgene besto av en tretrinns automat-, en firetrinns manuell-, og en femtrinns manuell kasse.

Her kan du lese om BMW X6!

Mot strømmen

Spyker-D12_Peking_to_Paris_2006_800x600_wallpaper_01_edited-1
Spyker-D12_Peking_to_Paris_2006_800x600_wallpaper_01_edited-1

Det er flere som har prøvd seg på SUV-coupe-konseptet. Spyker D12 Peking to Paris (bildet over) har mange likheter med både BMW X6 og AMC Eagle SX/4.

Det er ofte sånn at de som er først ut med et nytt konsept, sjelden lykkes i markedet. Men AMC gikk mot strømmen, og vant - i hvert fall midlertidig.

Modellen solgte meget bra de første årene, og den kom i flere andre karosserivarianter.

27 år foran

Blant annet todørs coupé, cabriolet og sedan. Men så dabbet det av, og det på grunn av mangel på faktoren som gjorde den til en suksess i utgangspunktet, nemlig fornyelse.

American Motors Corperation ble svelget av Chrysler i 1987. Merkevaren AMC forsvant, sammen med modellen Eagle, mens Jeep levde videre.

Hvem var først? BMW X6 kom i 2008, AMC Eagle XS/4 slo den med 27 år!

På jakt etter bruktbil? Her finner du hele oversikten: