Dette er bestefaren til Audi Allroad

Trodde du Audi Allroad, Subaru Outback eller Volvo XC70 var først ute? Da tar du feil . Denne kom i 1979.

AMC Eagle er en kul   og sjelden veteran. Vi fant et eksemplar til 21 000 kroner. Svenske kroner...
AMC Eagle er en kul og sjelden veteran. Vi fant et eksemplar til 21 000 kroner. Svenske kroner...

Da den andre store energikrisa traff USA i 1979, så framtiden mørk ut for bilfabrikken AMC. AMC hadde sine egentlige trumfkort i Jeep, som de hadde kjøpt i 1970. Men bensintørste firehjulstrekkere gikk av moten.

Da fikk Jeeps sjefdesigner Roy Lunn en genial idé. Han tok AMCs karosseri fra modellen Concord, og paret det med firehjulstrekksystemet fra Jeep. Dermed hadde bilverden sin første, ekte, hevete stasjonsvogn - 20 år før Audi Allroad så dagens lys!

Audi Allroad Concept, sønnesønn til AMC Eagle
Audi Allroad Concept, sønnesønn til AMC Eagle

Først ute

Artikkelforfatteren er klar over at det har blitt laget enkelte spesialmodeller tidligere, og noen vil vel til og med hevde at Volvo sin berømte "Sugge" kunne kvalifisert. Men snakker vi komfortabel stasjonsvogn med plass til fem, vil jeg våge å påstå at AMC var først ute.

AMC-modellen ble hetende Eagle. Den er 20 centimeter kortere, to centimeter bredere, og rundt tolv centimeter lavere en Audi Allroad. Men den kunne friste sine kjøpere med like god bakkeklaring, og et ordentlig firehjulstrekksystem som gjorde at hytteveien ble lett match.

Motormessig kunne man velge mellom en rekkefirer på 2,5 liter, eller en rekkesekser på 4,2 liter. Girkassevalgene bestod av en tretrinns automat-, en firetrinns manuell-, og en femtrinns manuell kasse.

Her kan du lese mer om brukt A6:

Legenden lever

Det er ofte sånn at de som er først ut med et nytt konsept sjelden lykkes i markedet. Men AMC gikk mot strømmen, og vant - i hvert fall midlertidig.

Modellen solgte meget bra de første årene, og den kom i flere andre karosserivarianter. Blant annet todørs coupé, cab og sedan. Men så dabbet det av, og det på grunn av mangel på faktoren som gjorde den til en suksess i utgangspunktet, nemlig fornyelse.

American Motors Corperation ble svelget av Chrysler i 1987. Merkevaren AMC forsvant, sammen med modellen Eagle, mens Jeep levde videre. .

Audi Steppenwolf
Audi Steppenwolf
AMC Eagle var før Audi Steppenwolf
AMC Eagle var før Audi Steppenwolf

Audi har sin Allroad, Volvo har sin XC 70, og Subaru sin Outback , men AMC var først. Og da Audi viste sitt Steppenwolf-konsept, som er en hevet to-dørs bil, så var selvfølgelig AMC først ute her også

På jakt etter bruktbil? Her finner du hele oversikten: