Dette blir en historisk SUV-satsning

FRANKFURT (Broom TV 2): Sammenligner seg med Jeep og Land Rover.

Mitsubishi har planene klare for å sikre seg store markedsandeler gjennom å lansere tre nye SUVer. Satsningen på SUV er såpass omfattende, at de gjerne sammenligner seg med offroad-merker som Jeep og Land Rover.
Mitsubishi har planene klare for å sikre seg store markedsandeler gjennom å lansere tre nye SUVer. Satsningen på SUV er såpass omfattende, at de gjerne sammenligner seg med offroad-merker som Jeep og Land Rover.

Salgstrenden er lik stort sett over hele verden – og ekstra tydelig i Norge: SUV og crossover blir bare mer og mer populært.

Markedet for høyreiste biler, både med- og uten firehjulsdrift, virker umettelig.

Derfor kommer det også stadig nye modeller her, der en tøyer og drar i hva som er det tradisjonelle for dette segmentet.

Et av merkene som virkelig har kastet seg på, er Mitsubishi. De har hatt eventyrlig suksess med både crossoveren ASX og SUV-en Outlander. Sistnevnte var sågar Norges neste mest solgte bil i 2016.

Nå har det japanske merket ikke mindre enn tre helt nye modeller på gang, som skal på markedet i løpet av de kommende årene.

Denne biltypen har nesten firedoblet salget – på ett år

Lange tradisjoner

– Vi skal reposisjonere oss i Europa, og det skal vi gjøre med "den røde bilen", "den gule bilen" og "den hvite bilen". Dette er bare starten, lover PR-sjef for Mitsubishi i Europa, Daniel Nacass.

Navnene har bilene fått basert på fargen til konseptbilene som er vist allerede.

– Akkurat som Jeep og Land Rover har også vi svært lange tradisjoner for biler med 4x4. Den første var klar allerede i 1936. Opp gjennom årene har vi så utvilket oss både gjennom tradisjonelle offroadere og via deltakelse i rally, forteller Nacass videre.

Prissjokk for svenske SUV-kunder

Det er enn så lenge kun sluppet noen teaserbilder av Eclipse Cross.
Det er enn så lenge kun sluppet noen teaserbilder av Eclipse Cross.

"Den røde bilen"

Den første ut er "den røde bilen", som nå også har fått det offisielle navnet Eclipse Cross. Den har Broom nylig vært på en helt eksklusiv test av, på Mitsubishis testsenter i Europa, like utenfor Frankfurt.

Broom var aller først i Europa til å teste den spennende nyheten, som avdukes offisielt først under bilmessen i Genéve i begynnelsen av mars.

Eclipse Cross er en coupeaktig SUV, som på sett og vis skal være et crossover-svar på biler som BMW X4 og Mercedes GLC Coupe.

Det blir for øvrig også den første helt nye modellen til Mitsubishi på fem år.

Dette er et av de smarteste bruktbilkjøpene

Bakuka blir 'delt' av en spoiler med lys, og minner litt om Honda Civic.
Bakuka blir "delt" av en spoiler med lys, og minner litt om Honda Civic.

Til Norge i år

Eclipse Cross kommer til Norge i desember. Da blir den tilgjengelig med 1,5-liters bensinmotor. Effekten er ikke opplyst om enda, men mye tyder på mellom 140 og 160 hk. Pris, forbruk og for eksempel bagasjeromsvolum er ikke klart.

På direkte spørsmål fra Broom om den også kommer som (ladbar) hybrid, svarer Nacass dette:

– Nei, her er planen å kjøre bensinmotor i første omgang, og neste år kommer den også med diesel. Men det blir ikke hybrid drivlinje.

Han lover imidlertid at Eclipse Cross får høyere opplevd kvalitet på interiøret, helt nytt infotainementsystem og dessuten head up display.

– I tillegg får den noe som ingen andre i klassen kan tilby, men det kan jeg ikke røpe hva er, smiler han.

Slik ser konseptbilen av det som skal bli oppfølgeren til Mitsubishi ASX ut.
Slik ser konseptbilen av det som skal bli oppfølgeren til Mitsubishi ASX ut.

Norges-aktuell

Nacass forklarer videre at en i stedet vil satse hardere på elektrisifisering av de to andre SUV-ene som skal komme.

Bil nummer to på listen er "den gule bilen" – som blir oppfølgeren til volummodellen, ASX.

– Den blir helelektrisk. For et land som Norge blir naturligvis den svært aktuell. Størrelsen blir fortsatt kompakt, uten at jeg kan gå nærmere inn på spesifikasjoner her.

Nå bør du tenke deg godt om før du kjøper nybil

Rekkevidde

– Hva kan du si om rekkevidde?

– Ikke mye. Det er for tidlig. Men jeg kan i alle fall si at det blir en ny generasjon batterier, og at de er bedre enn dagens.

Det som er sikkert, er at det bør være minst 350-400 kilometer, om den skal henge med i rekkeviddekappløpet som raser akkurat nå.

"Den gule bilen" får dessuten en betydelig mer sporty profil enn dagens ASX. Konseptbilen ser rett og slett skikkelig tøff ut.

Denne bilen har mer enn doblet salget i Norge

Nye Outlander, i konseptutgaven, blir større og skal få bedre rekkevidde og mer premiumfølelse.
Nye Outlander, i konseptutgaven, blir større og skal få bedre rekkevidde og mer premiumfølelse.

"Den hvite bilen"

Siste modell ut blir en helt ny generasjon av Outlander. Den er det nok svært mange nordmenn som er spent på. Nylig ble eksemplar nummer 10.000 solgt her i Norge. Et eventyrlig tall for en i utgangspunktet liten importør i Norge.

Konseptbilen er blitt vist på flere bilutstillinger allerede. Den avslører at det blir en større modell enn dagens utgave.

– Ja, den vokser, og vil således skille seg mer fra Eclipse Cross enn den gjør i dag. Og her skal vi naturligvis fortsette med ladbar drivlinje, lover Nacass.

Noen offisiell dato for lansering av den nye Outlander er ikke klar, men det skal skje innen tre-fire år.

Les mer om nye Outlander her