Dette bilmerket ønsker vi oss mest

Ett merke banker alle andre i bruktmarkedet.

VW er Norges mest populære merke på bruktbil   det viser en helt ny undersøkelse fra rubrikk nettstedet finn.no.
VW er Norges mest populære merke på bruktbil det viser en helt ny undersøkelse fra rubrikk nettstedet finn.no.

Hvor mange bilmerker tror du en gjennomsnittlig bilkjøper vurderer før han eller hun tar valget?

Mange vil nok bli overrasket over at antallet her er såpass lavt som 2,7. Årets store bilundersøkelse fra rubrikknettstedet finn.no viser at mange av oss velger fra et ganske lite utvalg merker.

Samtidig er det store forskjeller ute og går, svært mange vurderer kun ett eller to merker innledningsvis.


Sterk posisjon

Volkswagen har i flere år vært Norges mest solgte bilmerke, og de posisjonen kommer sterkt fram når Ola og Kari Nordmann er på biljakt.

VW er nemlig det merket klart flest bilkjøpere vurderer innledningsvis, hele 35 prosent av utvalget svarer at VW var med her.

Deretter følger Toyota med 26 prosent, og på tredjeplass Audi og Volvo med 25 prosent.

LES OGSÅ: Vi drømmer om nyere bruktbil


Drøm-faktor

Audi er dermed sterkt overrepresentert som bruktbil, i forhold til markedsandelen merket har som nybil. Det samme gjelder BMW på plassen bak – noe som kanskje understreker at bruktbil henger sammen med drøm.

Når vi kommer til den fasen som finn definerer som ”seriøs”, faller VW imidlertid ut av vurderingen hos mange. Fra å ligge ni prosent foran Toyota i innledende runde, blir forspranget nå kuttet ned til fire prosent, henholdsvis 19 prosent til VW og 15 prosent til Toyota.

Og når vi kommer til kjøp, ender 14 prosent opp med en Volkswagen, 10 prosent kjøper Toyota.


Volkswagen kniver akkurat nå med Toyota om å bli Norges mest solgte merke på nybil i 2013. I bruktmarkedet har de en enda sterkere posisjon.
Volkswagen kniver akkurat nå med Toyota om å bli Norges mest solgte merke på nybil i 2013. I bruktmarkedet har de en enda sterkere posisjon.

Disse tre har minst verditap

Kjøper uten prøvekjøring

Mens Audi klarer å konvertere seks prosent av de som vurderte merket innledningsvis til å bli bilkjøpere, scorer Volvo her vesentlig høyere. Hele ti prosent av de som hadde lyst på Volvo i starten, ender med å kjøpe merket. Her er det også verdt å merke seg at relativ mange av de som vurderer Volvo også ender med å prøvekjøre.

Enkelte bilmerker mistet kjøpere som prøvekjører, men frafallet her er ganske lite. Enten innfrir bilene – eller så er kanskje beslutningen i praksis gjort før man setter seg bak rattet.

Her er det verdt å merke seg at en del merker faktisk har en tilvekst, at kunder kjøper bilen uten å ha prøvekjørt den. Dette gjelder blant andre Toyota, Ford, Skoda, Peugeot og Citroën.

Hvor er Nissan?

Et merke som skiller seg klart ut i undersøkelsen, er Nissan. Høyt nybilsalg de siste årene, har tydeligvis ikke klart å smitte over til å bli ”må ha-faktor” ute i bruktmarkedet.

Bare åtte prosent sier at de har med Nissan som et av merkene de vurderer innledningsvis.

Dette faller til fire prosent i kategorien ”seriøst”. Og bare tre prosent ender med å kjøpe Nissan. Her kommer de nesten helt likt ut med et merke som Citroën – som til sammenligning selger mye dårligere som nybil.

Mest bil for pengene? Da skal du droppe bestselgerne