Derfor virker ikke bilradioen på langtur

Måtte ty til de gamle CD-ene på årets ferietur.

Innen året slukkes FM-nettet, men ikke alle DAB-adapterne fungerer like godt. Illustrasjonsfoto fra Radio.no
Innen året slukkes FM-nettet, men ikke alle DAB-adapterne fungerer like godt. Illustrasjonsfoto fra Radio.no

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Før sommerens ferietur fikk vi montert et DAB-adapter i bilen vår. Kjøpt og montert av merkeforhandler, som også la inn våre favoritt-radiostasjoner. Dette fungerte utmerket i nærområdet (unntatt i tunneler) i ukene før ferien.

Så la vi i vei mot det blide Sørland. Men da vi passerte Larvik ble det bare skurring og ingen lyd i radioen. Vel framme på hytta til vår sønn klarte vi med hjelp av en hyttenabo og en bortimot uforståelig bruksanvisning å legge inn stasjonene på nytt. Igjen fryd og glede, men bare en kort stund.

For når vi passerte Drammen på vei nordover etter endt ferie, var det samme elendigheten igjen. Bare skurr på radioen og dermed gamle CD-er til vi var hjemme. Og det bare skurrer fortsatt. Har du noen forklaring på hva som skjer?

Benny svarer:

Heisann! Jeg forstår godt at dette er frustrerende for dere og det er heller ikke slik det skal være.

Men dette er dessverre ikke noe helt ukjent fenomen, selv på forholdsvis kostbare DAB-adaptere, solgt av seriøse aktører.

Problemstillingen din er derfor høyst aktuell. Det er nå bare få måneder til hele Norge er over på DAB.

Men tilbake til problemet ditt. Forklaringen jeg har fått på dette er at DAB-nettet er delt opp i forskjellige soner. Et DAB-adapter skal i utgangspunktet automatisk kunne søke opp disse for så å ta inn de forskjellige stasjonene.

Det som skjer er at disse DAB-adapterne fungerer godt i sonen de er programert til og som regel klarer å søke opp nabo-sonen også. Derfor fungerer det greit i nærområdet.

Men innimellom så stopper det altså der. De klarer rett og slett ikke å søke opp den tredje sonen. Altså naboen til nabosonen. Da blir det skurring og gamle CD-er resten av turen. Gamle CD-er skal forøvrig ikke undervurderes...

Slik du forklarer ditt problem på sommeres ferietur. så tyder alt på at det er dette som har skjedd. Du har kjørt ut av både nærsonen og nabo-sonen og signalene uteblir.

Mitt forslag her må bli at du tar kontakt med forhandleren som monterte dette adapteret, forklarer problemet, og forsøker med et annet adapter for å se om det kan bøte på problemene du opplever.

Så får du bare krysse fingrene for at det fungerer bedre. Lykke til!

Les også: Overgangen til DAB-radio skaper harme

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

Video: Se hva som skjer med tilhengeren hvis du laster feil