Bruktbiler (Foto: Scanpix.)
Bruktbiler (Foto: Scanpix.)

– Derfor sover du bedre med fem års garanti

Er du en gambler eller vil du ha det trygt? Det er spørsmålet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei! Her kommer enda et spørsmål om dette med bruktbilimport. Jeg teller nemlig på knappene om jeg skal bruktimportere en nyere bil (max to år) eller kjøpe helt ny bil her hjemme, det blir i så fall en litt kjedeligere og litt mindre utstyrt modell enn det jeg kan få fra Tyskland til samme pris.

Det som tipper det for meg er i bunn og grunn hvor viktig det er med å få fem års garanti kontra det som ikke er noen garanti i det hele tatt på en importbil som kanskje er akkurat over garantitiden når jeg kjøper den. Hva ville du gjort i et slikt tilfelle og hva skal jeg legge vekt på?

Benny svarer:

Hei du. Ikke så lett å være helt konkret på et sånt spørsmål. Det finnes ingen ”fasit” her, det vil avhenge helt av hva du synes er viktigst og hva du vil prioritere. Og litt om hvor stor "gambler" du er ...

Det er ikke tvil om at bruktimport i mange tilfeller vil gi deg mer bil for pengene der og da. Du sparer penger, eller som i ditt tilfelle: Du kan få en bedre utstyrt bil enn du får for de samme pengene i Norge.

Men import har selvfølgelig også en bakside. Blant annet – som du skriver – at du ikke får den veldig gunstige femårs-garantien vi nå har på alle nybiler i Norge. Det er nemlig slik at det er garantien i det landet som bilen er solgt ny i som gjelder.

Hvor viktig den vil være i praksis, er jo nesten umulig å anslå. Det varierer enormt fra merke til merke – og fra bil til bil, og handler også litt om flaks og uflaks. Kanskje får du uansett fem feilfrie år med din bruktimporterte bil, da får du jo heller ikke noen utgifter. Men du kan være uheldig, slik at dette koster deg mye penger og mange frustrasjoner.

Jeg pleier derfor å se på dette litt som en forsikring. Akkurat som å tegne en forsikring, koster det noen penger. Men samtidig har du en trygghet: Hvis noe skulle skje, er det faktisk noen andre som tar regningen for deg, du slipper å få en overraskelse som fort kan være veldig stor. Mange vil føle at det har en stor verdi, de sover rett og slett litt bedre om natten når det er slik. Og ny bil med fem års garanti vil i de aller fleste tilfellene bety at du ikke trenger å bruke penger på stort mer enn servicer de neste årene. Forutsigbart og greit ...

Nå skal du også huske at det er mulig å kjøpe seg garantier på biler som er bruktimportert, i mange tilfeller er disse gode, men les for all del det med liten skrift – det er ikke alt som dekkes.

Bruktimport vil uansett ha et litt større element av gambling over seg enn det å kjøpe en ny bil i Norge. Ingenting er gratis, heller ikke det å spare penger på bilkjøpet. Lykke til med valget ditt!

Les også: Bruktimport: Her er fallgruvene

Del med Facebook-vennene dine

Rust på bruktbil: Dette er de 20 beste

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Slik skifter du eksosanlegg selv:

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: