Derfor skaper disse skiltene hodebry for Vegvesenet

Ser du hva som er problemet?

I nynorskkommunen Bø står det et «Del veien»-skilt som må byttes ut. Foto: Jarle Pedersen, ta.no/Amedia.
I nynorskkommunen Bø står det et «Del veien»-skilt som må byttes ut. Foto: Jarle Pedersen, ta.no/Amedia.

Trafikksikkerhetskampanjen til Statens vegvesen – «Del veien» – hjelper kanskje syklister, men skaper problemer i nynorskkommuner. Nå må veien bli til vegen. Det betyr helt nye skilt - som fort kan bli dyrt.

«Del veien»-kampanjen til veivesenet handler om å øke forståelsen mellom syklister og bilister. Etter en klage fra en nynorsktilhenger fra Seljord ble Statens vegvesen gjort oppmerksom på tabben. I Norge er det slik at kommuner som benytter nynorsk også skal ha veiskilt på nynorsk, skriver ta.no.

Nå må Vegvesenet kartlegge kampanjeskilt i åtte kommuner, bestille nye skilt, hyre en entreprenør til å skru ned de gamle skiltene og deretter sette opp de nye. Arnfinn Muruvik Vonen, direktør i Språkrådet, har i lignende saker mot Statens vegvesen tidligere slått fast at bokmålskilting i nynorskkommuner er brudd på målloven.

Ut med i - inn med g

Kommuner i Telemark som bruker nynorsk er Bø, Hjartdal, Seljord, Kviteseid, Nissedal, Fyresdal, Tokke og Vinje.

– Vi har noen kommuner i Telemark som har nynorsk som hovedmål og det er vedtatt at disse nynorskkommunene skal ha skilt på nynorsk. Nå viser det seg at vi har satt opp noen kampanjeskilt på bokmål i nynorskkommuner. Der det står «Del veien» skal det stå «Del vegen», sier Vibeke Lin Jacobsen fra Statens vegvesen i Skien. Hun er en av dem som er satt til å gjøre noe med kampanjeskiltene i Telemark.

Flere skilt?

– Jeg har nå sjekket om det er mulig å få disse skiltene på nynorsk og det er det. Jeg har kontaktet vedkommende som er ansvarlig for kampanjen om hun har bekreftet at skiltene skal lages og byttes, sier Lin Jacobsen.

Hun vet ikke hva et skiltbytte vil koste, men sier det er entreprenøren som har veivedlikeholdet i det aktuelle området som kommer til å gjøre selve jobben.

– Hva med skiltene «Over fartsgrensen?» – det burde vel stått «Over fartsgrensa?» hvis nynorskreglene skal følges?

– Oi-oi, dette høres ut som vi må sjekke mer. Først må vi finne ut om disse står i nynorskkommuner, så får vi se, sier Lin Jacobsen, som egentlig bare har ansvaret for skiltene fra Lunde og sørover i fylket.

30 000 til 40 000 kroner

TA har ikke lykkes å få kontakt med skiltansvarlig for øvre og vestre del av skilt-Telemark, eller entreprenøren som skal gjøre selve jobben.

Derfor vet vi ikke hvor mange skilt det kan dreie seg om eller hva kostnadene kan bli, men i en lignende sak har Statens vegvesen tidligere uttalt at ett skiltbytte fort kan koste mellom 30.000- og 40.000 kroner.

Les flere bilsaker i TAs motormagasin her

Vegvesenet fikk tips - se hva de fant!