Du kan ikke stole på at speedometeret ditt viser nøyaktig hastighet   men i de aller, aller fleste tilfeller viser det for mye   ikke for lite.
Du kan ikke stole på at speedometeret ditt viser nøyaktig hastighet men i de aller, aller fleste tilfeller viser det for mye ikke for lite.

Derfor må du ikke stole blindt på speedometeret

Det viser for lite – og det skal det faktisk gjøre.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei!

Skriver inn til deg fordi jeg opplevde en litt rar greie i helga! Var ute og kjørte og passerte en av de skjermene som viser hvor fort du kjører. Jeg lå da i nøyaktig 80 km/t, har cruise control med digital visning, så er ikke i tvil om at det var den hastigheten speedometeret viste.

Skjermen viste likevel bare 72 km/t. Jeg syntes dette var så merkelig at jeg snudde og kjørte forbi en gang til og fikk nøyaktig samme resultatet da.

Vi må vel kunne regne med at disse målerne er riktige og at de blir sjekket jevnlig og at det dermed er speedometeret mitt som viser feil. Jeg har søkt litt på nettet rundt dette og funnet flere artikler som sier at de fleste speedometerne viser for lav hastighet og at det skal være slik.

Det skjønner jeg ærlig talt ikke poenget med, resultatet kan jo da fort bli at man i praksis ligger godt under fartsgrensen, noe som gjør at man kan irritere bilister bak og fort skape farlige situasjoner. Så avanserte som bilene har blitt nå kan det vel ikke være noe problem å sørge for at speedometeret viser riktig? Hilsen ufrivillig sinke i Audi!

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei du!

Ikke hyggelig å finne ut at man er en ufrivillig sinke, nei! Men du er absolutt ikke den eneste, tvert imot: Denne "klubben" er de aller fleste av oss medlemmer i.

Utgangspunktet er at speedometeret skal vise "tilnærmet riktig" hastighet, men aldri vise for lav hastighet. Det vil jo kunne gi noen ganske uheldige følger, blant annet i form av bøter. Og i en slik situasjon nytter det ikke å skylde på speedometeret, selv om det skulle være feil.

Rulleomkretsen på dekkene har mye å si i denne sammenhengen. Her tar produsenten utgangspunkt i standarddimensjonen. Endrer man denne, vil det også påvirke hva speedometeret viser. Slitte dekk og lufttrykk spiller også inn, dermed er bilprodusentene nødt til å sikre seg ved å legge inn en buffer og la speedometeret vise for høy hastighet i utgangspunktet.

Det er slett ikke uvanlig at differansen er på ti prosent, noe som stemmer veldig bra med at du hadde 80 km/t på speedometeret mens fartsmåleren viste 72 km/t.

I praksis kan nok svært mange av oss trygt sette cruise controlen på oppunder 90 km/t i 80-sonen, men jeg vil naturligvis ikke anbefale det med mindre man har fått sjekket nøyaktig hvor stort avvik det er. Og dette kan variere mye fra bilmodell til bilmodell.

Håper du ble litt klokere av dette svaret!

LES OGSÅ: Kjørte etter turtelleren – det gikk ikke så bra..

Del med Facebook-vennene dine


Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Hvordan finner jeg ut om det er jukset med bilen min?

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: