2002, Audi Allroad. Illustrasjonsbilde
2002, Audi Allroad. Illustrasjonsbilde

Derfor må du ikke stole blindt på EU-kontrollen

Det er nemlig ingen garanti for at alt er i orden. Les mer her:

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har vært og sett på en Audi Allroad fra 2002. Den har hatt de fleste servicene og er EU-godkjent i april, altså for omtrent seks måneder siden.

Etter det har den gått 8000 kilometer. Selgeren mener denne EU-kontrollen fortsatt er aktuell og han sier det ikke har dukket opp noen problemer med bilen siden dette (da måtte han bytte bremser foran og gjøre noe med avgass, det ble ordnet). Han mener også at det ikke skal være nødvendig med noen annen test av bilen. Jeg er litt i tvil men har veldig lyst til å slå til, bilen virker nemlig som et veldig godt kjøp. Har du et kjapt råd til meg? Hilsen Audi-fan.

Benny svarer:

Her er det to ting du bør merke deg. 1) At en EU-kontroll på ingen måte er noen omfattende verkstedtest av bilen og 2) At Audi Allroad av første generasjon dessverre er en bil som er befengt med mange feil og problemer. De første årgangene var verst, de ble noe bedre etterhvert. Jeg vil allikevel sterkt anbefale deg å få tatt en skikkelig test av bilen før du kjøper, enten hos NAF eller på et godkjent verksted.

En EU-kontroll sier kun noe om miljø og sikkerhet i kontrolløyeblikket. Kontrollen består av en trafikksikkerhetsdel og en miljødel.

I trafikksikkerhetsdelen kontrolleres blant annet lys, sikt, bremser osv. I miljødelen måles støy og avgasser. Det er verdt å merke seg at ting som motor, drivverk eller clutch ikke sjekkes.

På en såpass gammel bil bør du også sjekke for lakkskader/rust, det er viktig at alt utstyr virker, dessuten bør du sjekke nøye motor (kamaksler, turbo dieselpumpe og register som er en svakhet på 2,5 tdi motoren) girkasse og luftfjæring. Er det tegn til svakheter her, bør du droppe bilen, rett og slett.

Må innrøme at jeg blir litt skeptisk når jeg hører selger mener det ”ikke er nødvendig med annen test av bilen”. Kanskje vet han ikke bedre – men det er nok også gode sjanser for at han frykter hva en slik test kan avsløre.

Mitt råd er derfor å være både litt forsiktig og skeptisk her!

Del med Facebook-vennene dine

Les også: Bruktbildilemma - Audi Allroad eller nyere A6?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: