Derfor lyver speedometeret

Dette er forklaringen på at speedometeret viser for mye: - (V2):0 /=V1 - V2 /= (V2/10) + 4 km/t.

Aldri for lite. Overingeniør John Skyrud ved Bodø Trafikkstasjon konstaterer at et speedometer alltid skal vise for mye fart. (Foto: Hans Trygve Holm, AN)
Aldri for lite. Overingeniør John Skyrud ved Bodø Trafikkstasjon konstaterer at et speedometer alltid skal vise for mye fart. (Foto: Hans Trygve Holm, AN)

En gjenganger i telefoner fra Avisa Nordlands leserne denne høsten har vært det faktum at speedometeret i en bil ikke viser riktig fart. Teoriene har variert fra at bilfabrikkene ikke kan bedre, til at det er et krav fra myndighetene for å lure bilister i fartskontroller, skriver an.no.

Har svaret

Overingeniør John Skyrud ved Bodø Trafikkstasjon har svaret. Svaret inkluderer felles krav fra myndighetene i hele Europa.

– En fartsmåler skal vise tilnærmet rett hastighet, men aldri vise for lav hastighet. Det er mange ting som spiller inn. Ikke minst rulleomkretsen på dekkene. Alle biler har en standardimensjon, men med et tillatt avvik på pluss/minus fem prosent, forteller Skyrud.

På grunn av at speedometerne er mekaniske og baserer seg på hjulenes bevegelser, så er det bare her mulighet for pluss/minus fem prosent feilvisning av fart. Siden kravet er at fartsmålerne aldri skal vise for liten fart, er det da ikke uvanlig med 10 prosent feilvisning av fart.

Formelsvar

Krav til speedometervisning finner vi i et EU-direktiv med mangeårige røtter. Den formelle formelen er som følger - (V2):0 /=V1 - V2 /= (V2/10) + 4 km/t.

V1 er her hastigheten som vises på hastighetsmålerens skive. V2 er den faktiske hastighet.

Slitasje på dekk og lufttrykk endrer rulleomkretsen på et dekk. Følgelig må bilprodusentene ta hensyn til dette også. Mindre rulleomkrets gir «mer» fart på speedometeret. Større rulleomkrets gir «mindre» fart.

– Så hva i all verden gjør en bilist for å vite hvor fort han kjører da?

– Da kjører du forbi fartstavlen vi har utplassert på Mørkved. Den er helt nøyaktig. Det er en enkel og sikker måte å sjekke reell hastighet på bilen din, svarer Skyrud.

– Så det nytter ikke å skylde på speedometeret om jeg blir tatt i fartskontroll?

– Som alt annet med bilens tekniske stand, så er det førerens ansvar. Så svaret blir nei.

Det er mulig å få tilnærmet 100 prosent riktig hastighet. Hvordan leser du hos an.no