Derfor kjøper vi disse bilene

Det er ikke fordi de er miljøvennlige.

Nordmenn kjøper elbiler av økonomiske årsaker, mens begrenset kjørelengde er den viktigste grunnen til at norske bileiere velger de bort. Men nye modeller, slik som denne Tesla S med opp mot 500 kilometers rekkevidde, gjør at elbilsalget i Norge fortsatt øker. Foto: Newspress/ANB
Nordmenn kjøper elbiler av økonomiske årsaker, mens begrenset kjørelengde er den viktigste grunnen til at norske bileiere velger de bort. Men nye modeller, slik som denne Tesla S med opp mot 500 kilometers rekkevidde, gjør at elbilsalget i Norge fortsatt øker. Foto: Newspress/ANB

Ordtaket «pengene rår» gjelder i høyeste grad når vi kommer til norske bilister. For i motsetning til «söta bror» er ikke den miljømessige gevinsten som er hovedgrunnen til at bilistene investerer i en elektrisk drevet bil. Det er den økonomiske gevinsten, skriver siste.no

– Elbilens begrensede rekkevidde og dårlige lademuligheter er den suverent viktigste grunnen til at ikke flere kjøper elbil, mens økonomiske særfordeler motiverer sterkest, sier Lotta Wrangle i Michelin Nordic.

1 av 3 motivert av miljø

Dekkprodusenten har gjennomført en undersøkelse med 1.000 respondenter i hvert av de nordiske landene med spørsmål om holdninger til elbil, dekkskift og dekkunnskap.

Av nordmennene svarte kun 1 av 3 at de er motivert av miljøhensyn, mens halvparten av svenskene haket av «miljøsmart» i undersøkelsen.

Spørsmål rundt andre elbilfordeler som kjøring i kollektivfeltet var ikke med i undersøkelsen.

Prisen avgjør

Den økonomiske gevinsten skinner spesielt igjennom på spørsmålet «Ville du velge en elbil om den hadde samme pris som en bensinbil»?

Nordmennene, som riktignok har dyre bensinbiler med de høye norske særavgiftene, svarer bare 18,6 prosent ja og hele 55,8 prosent nei.

I Sverige er ja-prosenten på 22,2 mens nei-prosenten er helt nede på 38,5.

Men til vårt «forsvar» er ikke det økonomiske spranget mellom el- og bensinbiler så stort i Sverige som i Norge.

Rekkevidde avgjørende

Ikke overraskende er det kjørelengden som gjør at de fleste ikke vurderer å gå over til elbil.

– Elbiler har begrensninger i rekkevidde som gjør at energibesparinger i blant annet dekkene merkes spesielt godt, derfor har vi dem med i denne undersøkelsen, forklarer Wrangle.

Men rekkevidden er nå i ferd med å endre seg, og kommende elbiler, med Tesla i spissen, oppgir nå kjørelengder på opp mot 500 kilometer.

Hvem er minst villige til å investere i elbil geografisk sett? Jo, kanskje ikke overraskende er det folk i Nord-Norge, som ofte må tilbakelegge lange strekninger og i tillegg har lange, kalde vintre. 2 av 3 i nord svarer at de ikke ønsker å kjøpe elbil.

Ladejarlene finner vi i Trøndelag. Her er det kun 9 prosent som absolutt ikke kunne tenkt seg en elbil, og trønderne er stort sett positive til alle aspekter av å kjøre på strøm.

Du kan lese mer om bil og trafikk på siste.no - her:

LES OGSÅ: Nordmenn går mann av huse for denne