Derfor kan det være smart å selge bruktbil med garanti

Noen bilselgere er heldigere enn andre.

Kia har lenge tilbudt sju års nybilgaranti på sine biler i Norge. Det betyr at du for eksempel kan selge etter seks år, og bruke garantien som et godt salgsargument.
Kia har lenge tilbudt sju års nybilgaranti på sine biler i Norge. Det betyr at du for eksempel kan selge etter seks år, og bruke garantien som et godt salgsargument.

Benny Christensen er Brooms bilekspert.

I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny ! Spør deg om råd vedrørende salg av en Kia Sportage 1,6 bensin Exlusive, sort. Ny 20. august 2012, og har i dag kun gått 19.371 km, pen og bulkefri. Sju års garanti, som utgår om 19 måneder. Ønsker å bytte til helt ny bil når det er gunstigst økonomisk for meg.

Tenker selv at det må være lurt å gjøre det når det er ett år igjen av garantien, altså til sommeren 2018. Da er bilen seks år. Hvor mye har det å si å selge før nybilgarantien går ut ? Eller vil det ikke bety så mye om jeg venter til 2019 eller 2020 siden det er så lav kilometerstand? Kjører ca 3.500 km i året. Takk! Hilsen fornøyd Kia-eier.

Benny svarer:

Heisann! Dette er god tematikk som angår mange, både selgere og kjøpere. I dag har de aller fleste nybiler fem års garanti. Mens Kia er et unntak, med hele sju års garanti på sine biler. Det betyr problemfritt bilhold for veldig mange eiere.

Hvis du uansett er innstilt på å bytte bil, anbefaler jeg gjerne å selge mens det ennå er igjen ett eller to år på nybilgarantien. Da gir du kjøperen en veldig god sikkerhet, han eller hun får en bil som fortsatt har garanti.

Som privatselger er det et verdifullt kort å ha på hånden. Her konkurrerer du gjerne med profesjonelle aktører som tilbyr garanti, de fleste som selger bil privat har ikke mulighet til å matche det.

I ditt tilfelle kan det nok være smart å selge bilen for eksempel til sommeren, med fortsatt ett års garanti igjen.Det høres jo ut som bilen din er i svært god stand. Og med så lav kilometerstand, er den jo nesten "nybil" fortsatt. Den lave kilometerstanden bør helt klart være et godt salgsargument for deg, her har du noe som skiller den ut fra nesten samtlige bruktbiler i samme alder.

Så gode rettigheter har du på bruktbilen, selv uten garanti

Kjøpe nyere bruktbil?

Hva som er aller mest gunstig økonomisk er sannelig ikke lett å si. Selv om bilen din har gått så kort, er den jo likevel seks år gammel. Du vil få mer for denne en en tilsvarende bil med mer gjennomsnittlig kilometerstand, si rundt 70.000-80.000 kilometer, men det er ikke sikkert differansen er veldig stor. Her er du nok avhengig av å finne "riktig" kjøper, en som verdsetter den lave kilometerstanden.

Skal du bare tenke økonomi, er nok det smarteste å beholde bilen noen år til. Ut fra kjørelengden er det neppe grunn til å regne med noe særlig av større påkost de nærmeste årene. Har du den i tre år til, vil den falle i verdi, men neppe noe i nærheten av hva en nybil vil tape seg i samme periode.

Som alltid blir det en avveining. Det å ha ny bil har naturligvis også sine fordeler. Det er for mange av oss verdt en god slump penger. I ditt tilfelle kan det nok også være smart å vurdere en to-tre år gammel bruktbil, for eksempel en som har gått noe over gjennomsnittet.

Da er mye verditap unnagjort, samtidig som det ikke vil ta lang tid før kilometerstanden er under gjennomsnittet, så lite som du kjører. Det igjen er positivt når den bilen skal selges videre. Håper dette var til hjelp!

Les mer: Ingen service – da blir det heller ikke garanti

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene i Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Se video under: Etter fire og et halvt år må du selge bilen