Timing på når man bør selge bilen er kanskje viktigere enn mange tror.  (Foto: Broom.no)
Timing på når man bør selge bilen er kanskje viktigere enn mange tror. (Foto: Broom.no)

Derfor kan det være lurt å bytte bil ganske ofte

Men er det ideelle tidspunktet etter tre år - eller etter fem?

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei der!

Når er det ideelle tidspunktet for å selge en bil? Da tenker jeg i forhold til en bils alder, og det poenget at det skal gå an å få noe igjen for bilen. Vi har pleid å selge bilene våre ved rundt 80.000–90.000 km og fem år, men den forrige ble solgt etter det. Da var den åtte år, og hadde nesten 130.000 km på telleverket.

Når jeg nå spør er det fordi vi har en 2010-modell VW Passat Variant Highline, 2,0 TDI 140 hk BMT med manuelt gir, generelt godt utstyrt, registrert februar 2010 (altså kun rettigheter etter kjøpsloven, ikke fem års nybilgaranti), og i underkant av 60.000 km på veien. Ikke import. Når vil det være fornuftig å bytte ut denne med noe nytt?

Takk for en god spalte, og et ellers hyggelig nettsted! Njål

Benny svarer:

Hallo Njål.

Takk for ros og for et interessant spørsmål. Dette er det nok mange som lurer på.

Det som er litt leit i så måte er at det finnes ikke noe veldig konkret svar på spørsmålet. Det kommer rett og slett litt an på hvordan man velger å vinkle det / se på det.

Det kommer jo også i stor grad an på den enkelte økonomi. Ofte er det et kjøkken som skal skiftes, en hytte som skal bygges på eller en pode som skal studere ett år i utlandet – alt dette koster penger og kan forskyve et bilkjøp.

Uansett hvordan man snur og vender på det – så koster det å bytte bil penger. Ofte mange penger, om man skal opprettholde samme størrelse og standard på bilen.

Jeg har allikevel gjort meg noen tanker rundt dette.

Det er jo slik at en bil taper seg mest det første året, men det er jo også etter ett år du får mest igjen for den. Har man mye penger og vil være "først i gata" med ny modell – så bytt hvert år!

Det er nå allikevel slik at de fleste velger å fordele avskrivingen over noen flere år. Den årlig gjennomsnittlige avskrivingen blir selvsagt lavere – men steget opp til en ny bil også høyere ...

Vi nærmer oss det optimale

En tre år gammel bil som har en kilometerstand på ca. 60.000 kilometer er som regel attraktiv bruktmarkedet.

Den er ikke så gammel at den oppleves som utdatert, men allikevel gammel nok til at prisfallet har vært betydelig – til tross for en relativt hyggelig kilometerstand og slik sett bør gi en ny eier et forholdsvis problemfritt og forutsigbart bilhold de neste par årene.

Tre år gamle biler er altså kurante å selge og kurante å kjøpe. Vi er nok her ganske nær det optimale.

Velger man å sitte på bilen i fem år, blir den årlige avskrivningen enda lavere, men mellomlegget opp til en ny bil også høyere.

Vi vet også at en del forhandlere ikke vil ta biler eldre enn fem år i innbytte. Man må da selge bruktbilen selv, noe mange kvier seg for, samtidig som mange kunder gjerne vi ha tryggheten det er å kjøpe hos en forhandler.

Jeg tror derfor ikke at det er "lurt" å sitte på en bil i mer enn fem år eller 100.000 kilometer. Dessuten kan man da også begynne å få en del påkost i form av kostbare servicer med registerreimskift, behov for nye dekk etc. Dette med eventuelle reparasjoner er veldig uforutsigbart. Kommer det mange av dem, vil det naturligvis påvirke bilregnskapet i stor grad. Slik sett kan du jo også se på det som en forsikring å bytte bil før det går veldig mange år.

Derfor er det kanskje på tide å bytte ut Passaten nå, Njål.

Lykke til med ny bil etter hvert!

Les også: Halv pris – etter bare to år

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Mest populære på nybil – og på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: